Gas-chromatographic Separation of Organic Acids and Electrophoretic Determination of Phosphatases from VA Mycorrhizal Roots

A report is given on methods for separation and identification of organic acids, including phenolic acids, and on the determination of phosphatases from VA mycorrhizal (VAM) roots. For gas‐chromatographic preparation of the samples containing the organic acids silylation and methylation were tested,...

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Veröffentlicht in:Journal of plant nutrition and soil science 1989, Vol.152 (2), p.261-265
Hauptverfasser: Fabig, BjöRn, Vielhauer, Konrad, Moawad, Atef M., Achtnich, Wolfram
Format: Artikel
Sprache:eng
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Beschreibung
Zusammenfassung:A report is given on methods for separation and identification of organic acids, including phenolic acids, and on the determination of phosphatases from VA mycorrhizal (VAM) roots. For gas‐chromatographic preparation of the samples containing the organic acids silylation and methylation were tested, as well as various solvents and silylating reagents. Columns of different polarity were examined for their separation properties. Gas‐ chromatographic separation of the acids was incomplete on the packed column OV 7. With the capillary column PVMS 54 separation was much better, but improvements are still needed. Mycorrhiza‐specific phosphatases (MSP) appearing as three bands were found by electrophoresis with porosity‐gradient gels in mycorrhizal roots of Allium, Sorghum and Eupatorium plants. In these three species each MSP was located at the same position. Inoculated onion roots enzymatically digested with cellulase and pectinase showed no root‐specific phosphatases, but still revealed MSP. Further improvements in electrophoresis techniques are being investigated. Bestimmungsmethoden zur gaschromatographischen Trennung von organischen Säuren und zur elektrophoretischen Bestimmung von Phosphatasen in mit VA‐Mykorrhiza infizierten Wurzeln Über die Erarbeitung von Methoden zur Bestimmung der organischen Säuren, phenolischen Säuren und von Phosphatasen in VA‐Mykorrhiza‐Wurzeln wird berichtet. Zur chemischen Aufbereitung der die organischen Säuren enthaltenden Proben wurden die Silylierung und die Methylveresterung erprobt. Ferner wurden verschiedene Lösungs‐ und Silylierungsmittel getestet und Säulen unterschiedlicher Polarität auf ihre Trennungseigenschaften untersucht. Die gaschromatographische Trennung der Säuren auf der gepackten Säule OV 7 war unvollständig. Die Kapillarsäule PVMS 54 ergab bessere Trennergebnisse, jedoch sind weitere Verbesserungen notwendig. In Wurzeln ‐ beimpfter Allium‐, Sorghum‐ und Eupatorium‐Pflanzen wurden durch Elektrophorese in Porositätsgradienten‐Gelen drei mykorrhiza‐spezifische' Phosphatasen (MSP) gefunden. Mit Cellulase und Pektinase behandelte Wurzeln von Allium ließen keine wurzelspezifischen Phosphatasen mehr erkennen, zeigten jedoch ebenfalls die mykorrhiza‐spezifischen Isoenzyme. An weiteren Methodenverbesserungen der Elektrophorese wird gearbeitet.
ISSN:0044-3263
1522-2624
DOI:10.1002/jpln.19891520219