The antioxidant capacity of saliva

Background/aims: Saliva, a heterogeneous fluid comprising proteins, glycoproteins, electrolytes, small organic molecules and compounds transported from the blood, constantly bathes the teeth and oral mucosa. It acts as a cleansing solution, an ion reservoir, a lubricant and a buffer. In addition to...

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Veröffentlicht in:Journal of clinical periodontology 2002-03, Vol.29 (3), p.189-194
Hauptverfasser: Battino, M., Ferreiro, M. S., Gallardo, I., Newman, H. N., Bullon, P.
Format: Artikel
Sprache:eng
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Beschreibung
Zusammenfassung:Background/aims: Saliva, a heterogeneous fluid comprising proteins, glycoproteins, electrolytes, small organic molecules and compounds transported from the blood, constantly bathes the teeth and oral mucosa. It acts as a cleansing solution, an ion reservoir, a lubricant and a buffer. In addition to its other host‐protective properties, saliva could constitute a first line of defence against free radical‐mediated oxidative stress, since the process of mastication and digestion of ingested foods promotes a variety of reactions, including lipid peroxidation. Moreover, during gingival inflammation, gingival crevicular fluid flow increases the change of saliva composition with products from the inflammatory response; this, in turn, could have some rôle in controlling and/or modulating oxidative damages in the oral cavity. This is the reason why the antioxidant capacity of saliva has led to increasing interest, and the development of techniques suitable for saliva antioxidant evaluation. Materials and Methods: Here, we review the current peer‐reviewed literature concerning the nature and characteristics of free radicals, reactive oxygen species, oxidants, pro‐oxidants and antioxidants in saliva, especially pro‐oxidant and antioxidant features, as well as current methods for assessing the antioxidant capacity of saliva. Results and Conclusions: In the last decade, several methods have been developed for assaying the antioxidant activity of saliva, indicating an increasing interest of researchers and clinicians. Unfortunately, systematic studies of saliva are still lacking, even in healthy populations. Zusammenfassung Hintergrund/Zielsetzung: Der Speichel, eine heterogene Flüssigkeit bestehend aus Proteinen, Glykoproteinen, Elektrolyten, kleinen organischen Molekülen und Bestandteilen aus dem Blut, umspült andauernd Zähne und Mundschleimhäute. Er wirkt als Reinigungslösung, Reservoir für Ionen, als Schmiermittel und als Puffer. Zusätzlich zu seinen anderen Abwehreigenschaften könnte der Speichel eine erste Verteidigungslinie gegen durch freie Radikal verursachten oxidativen Stress sein, da der Prozess der Nahrungszerkleinerung und ‐verdauung eine Vielzahl von Reaktionen auslöst einschließlich der Lipidperoxidation. Darüber hinaus erhöht sich während gingivaler Entzündung der Sulkusflüssigkeitsfluss und verändert die Zusammensetzung des Speichels durch Produkte der Entzündungsreaktion. Dies könnte eine Rolle bei der Kontrolle und/oder Beeinflussung oxidativer Schäd
ISSN:0303-6979
1600-051X
DOI:10.1034/j.1600-051X.2002.290301x.x