Qualitative paper and thin layer chromatography of some non-volatile acids produced by human whole saliva
Whole saliva was incubated for 1, 3 and 5 hr with each of the following substrates—glucose, wholemeal flour, white flour, wheat offals and wheat bran. Acids produced during incubation were isolated in a strongly basic anion-exchange resin. The acids were displaced from the resin with 12 M formic aci...
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Veröffentlicht in: | Archives of oral biology 1968-04, Vol.13 (4), p.445-456 |
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1. Verfasser: | |
Format: | Artikel |
Sprache: | eng |
Schlagworte: | |
Online-Zugang: | Volltext |
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Zusammenfassung: | Whole saliva was incubated for 1, 3 and 5 hr with each of the following substrates—glucose, wholemeal flour, white flour, wheat offals and wheat bran. Acids produced during incubation were isolated in a strongly basic anion-exchange resin. The acids were displaced from the resin with 12 M formic acid, and the non-volatile acids recovered after evaporation of the formic acid at 40 °C. The acids were analysed by chromatography on paper and on thin layers of cellulose, using acid and basic solvent systems.
Lactic and succinic acids were detected in all except 5-hr glucose samples. Malic acid was detected in 1-hr and some 3-hr cereal samples, while fumaric acid was found in 5-hr and some 3-hr cereal samples.
De la salive mixte est incubée pendant 1, 3 et 5 hr avec les substrats suivants: du glucose, de la farine complète, de la farine blanche et du son. Les acides produits pendant l'incubation sont recueillis sur une résine basique échangeuse d'anions. Les acides sont traités par 12 M d'acide formique et les acides nonvolatiles sont isolés après évaporation de l'acide formique à 40 °C. Les acides sont analysés par Chromatographie sur papier et sur de minces couches de cellulose, en utilisant des solvants acides et basiques.
Les acides lactiques et succiniques sont retrouvés dans tous les échantillons, sauf dans la salive laissée 5 hr en contact du glucose. L'acide malique se retrouve dans les échantillons laissés 1 heure et 3 hr dans les céréales, alors que l'acide fumarique est retrouvé dans la salive laissée 5 et 3 hr en contact du blé.
Vollspeichel wurde 1, 3 und 5 Std. lang mit jedem der nachfolgenden Substrate inkubiert: Glukose, Vollkornmehl, Weiβmehl, Weizenabfall und Weizenkleie. Die während der Inkubation erzeugten Säuren wurden an einer stark basischen Kunststoff-Anionenaustauschersäule isoliert. Von dem Kunststoff wurden die Säuren mit 12 M Ameisensäure entfernt und die nichtflüchtigen Säuren nach Verdampfung der Ameisensäure bei 40 °C gewonnen. Die Säuren wurden mit Hilfe saurer und basischer Flüssigkeitssysteme papierchromatographisch und auf Dünnschichtzellulose analysiert.
In allen Glukoseproben mit Ausnahme der 5-Std.-Probe wurden Milch- und Bernsteinsäure gefunden. Malonsäure wurde in den 1-Std.- und einigen 3-Std.-Cerealienversuchen gefunden, während Fumarsäure in den 5-Std.- und einigen 3-Std.-Cerealienansätzen vorhanden war. |
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ISSN: | 0003-9969 1879-1506 |
DOI: | 10.1016/0003-9969(68)90170-2 |