Reduction of tartrazine by a proteus species isolated from rats
A bacterium isolated from rats and identified as a Proteus species has been found to reduce tartrazine. The reaction has been followed by disappearance of the colouring with formation of sulphanilic acid. The other product of reduction is 1- p-sulphophenyl-3-carboxy-4-amino-5-pyrazolone. The conditi...
Gespeichert in:
Veröffentlicht in: | Food and cosmetics toxicology 1966, Vol.4 (4), p.419-426 |
---|---|
Hauptverfasser: | , , |
Format: | Artikel |
Sprache: | eng |
Schlagworte: | |
Online-Zugang: | Volltext |
Tags: |
Tag hinzufügen
Keine Tags, Fügen Sie den ersten Tag hinzu!
|
Zusammenfassung: | A bacterium isolated from rats and identified as a Proteus species has been found to reduce tartrazine. The reaction has been followed by disappearance of the colouring with formation of sulphanilic acid. The other product of reduction is 1-
p-sulphophenyl-3-carboxy-4-amino-5-pyrazolone. The conditions of the reaction have been studied. It is inhibited by oxygen and is glucose dependent. Cell suspensions which have previously been incubated with air or oxygen reduce tartrazine faster than other preparations examined. The particulate fraction of the pre-incubated preparation requires cofactors present in the soluble fraction to effect the reduction.
Une bactérie isolée sur des rats et identifiée comme appartenant au genre Proteus a été reconnue capable de réduire la tartrazine. On a suivi la réaction de disparition de la coloration avec formation d'acide sulfanilique. L'autre produit de la réduction est la 1-
p-sulphophényl-3-carboxy-4-amino-5-pyrazolone. Les conditions de la réaction ont été étudiées. Elle est inhibée par l'oxygène et est dépendante du glucose. Des suspensions de cellules préalablement incubées en présence d'air ou d'oxygène réduisent plus rapidement la tartrazine que les autres préparations examinées. La fraction particulaire de la préparation pré-incubée exige la présence de cofacteurs dans la fraction soluble pour effectuer la réduction.
Ein aus Ratten isoliertes und als Proteus-Art identifiziertes Bakterium reduziert, wie festgestellt wurde, Tartrazin. Die Reaktion wurde anhand des Verschwindens der Färbung und der Entstehung von Sulfanilsäure verfolgt. Das andere Reaktionsprodukt ist 1-
p-Sulphophenyl-3-carboxy-4-amino-5-pyrazolon. Die Bedingungen der Reaktion wurden untersucht. Sie wird durch Sauerstoff gehemmt und ist glucoseabhängig. Mit Luft oder Sauerstoff inkubierte Zellsuspensionen reduzieren Tartrazin schneller als andere untersuchte Präparate. Die Partikelfraktion des vorinkubierten Präparats erfordert die Anwesenheit von Co-Faktoren in der löslichen Fraktion, um die Reduktion zu bewirken. |
---|---|
ISSN: | 0015-6264 |
DOI: | 10.1016/S0015-6264(66)80583-7 |