The isolation and amino acid composition of the organic matrix and neutral soluble proteins of developing rodent enamel

It has been possible to isolate and identify histologically the newly formed organic matrix of the incisor teeth of rats and rabbits. The amino acid compositions of both the entire decalcified matrix and the neutral-soluble proteins were found to be characterized by their high contents of proline, h...

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Bibliographische Detailangaben
Veröffentlicht in:Archives of oral biology 1965-09, Vol.10 (5), p.753,IN1-756,IN1
Hauptverfasser: Levine, P.T., Glimcher, M.J.
Format: Artikel
Sprache:eng
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Beschreibung
Zusammenfassung:It has been possible to isolate and identify histologically the newly formed organic matrix of the incisor teeth of rats and rabbits. The amino acid compositions of both the entire decalcified matrix and the neutral-soluble proteins were found to be characterized by their high contents of proline, histidine, leucine and glutamic acid, similar to the proteins obtained from human, bovine and porcine enamel. The most significant differences noted were the relatively high content of alanine and the low content of methionine in the proteins obtained from rabbit enamel. La matrice organique nouvellement formée d'incisives de rats et de lapins a été isolée et identifiée histologiquement. La composition en acides aminés de la matrice totale décalcifiée et des protéines solubles neutres est caractérisée par leur contenu élevé en proline, histidine, leucine et acide glutamique, analogue aux protéines obtenues de l'émail humain, bovin et porcin. Les différences observées, les plus significatives, résident dans le contenu relativement élevé en alanine et le faible contenu en méthionine des protéines de l'émail de lapin. Es ist möglich gewesen, die frisch entwickelte organische Matrix der Nagezähne von Ratten und Kaninchen histologisch zu isolieren und zu identifizieren. Dabei wurde festgestellt, dass die Aminosäure-Bestandteile sowohl der vollständig entkalkten Matrix als auch der neutral-löslichen Proteine durch ihren hohen Gehalt an Prolin, Histidin, Leucin und Glutaminsäure charakterisiert sing. Diezentspricht Befunden, die vom Schmelz-Eiweiss von Mensch, Rind und Schwein erhalten wurden. Als hervorstechendste Unterschiede wurden der relativ hohe Gehalt an Alanin und der geringe Anteil Methionin in den aus Kaninchen-Zahnschmelz erhaltenen Proteinen beobachtet.
ISSN:0003-9969
1879-1506
DOI:10.1016/0003-9969(65)90128-7