Influence of type of dietary fat on cholesterol-induced atherosclerosis in the rabbit

The course of atherosclerosis in rabbits induced by feeding cholesterol appears to be influenced by the type of dietary fat. Soyabean oil retards further development of the existing lesion; indeed, the histological picture shows that the process comes to a standstill. Coconut oil, on the other hand,...

Ausführliche Beschreibung

Gespeichert in:
Bibliographische Detailangaben
Veröffentlicht in:Journal of atherosclerosis research 1964-03, Vol.4 (2), p.170-183
Hauptverfasser: Vles, R.O., Büller, J., Gottenbos, J.J., Thomasson, H.J.
Format: Artikel
Sprache:eng
Schlagworte:
Online-Zugang:Volltext
Tags: Tag hinzufügen
Keine Tags, Fügen Sie den ersten Tag hinzu!
Beschreibung
Zusammenfassung:The course of atherosclerosis in rabbits induced by feeding cholesterol appears to be influenced by the type of dietary fat. Soyabean oil retards further development of the existing lesion; indeed, the histological picture shows that the process comes to a standstill. Coconut oil, on the other hand, causes an increase in the extent of the lesion, which also showed histologically much activity. An increase in the degree of atherosclerosis is accompanied by an increase in the content of sterol, sterol esters — in particular sterol oleate — and phospholipids in the blood. Le cours de l'athérosclérose provoquée chez le lapin par l'administration de cholestérol semble subir l'influence du genre de graisse qui entre dans le régime. L'huile de soya retarde la progression de la lésion existante; en effet, l'image histologique signale une interruption du processus. L'huile de coco, au contraire, favorise la propagation de la lésion, dont l'activité paraît grande, du point de vue histologique aussi. Une augmentation du degré d'athérosclérose va de pair avec une teneur accrue du sang en stérol et esters de stérol — notamment oléate de stérol — et en phospholipides. Der Verlauf der Atherosklerose beim Kaninchen — verursacht durch Futterung von Cholesterin — scheint von der Art der in dieser Futterung anwesenden Fetten beeinflusst zu werden. Sojabohnenöl verzögert die weitere Entwicklung der bestehenden (ausgebildeten) Schädigung and in der Tat zeigt das histologische Bild einen Stillstand des Prozesses. Andererseits verursacht Kokosnussäl eine störkere Ausdehnung der Schödigung, die — auch histologisch — aktiver war. Eine Intensivierung der Athero-sklerose wurde begleitet yon einem Anstieg des Gehaltes an Sterinen, Sterinester (insbesondere Sterinoleat) and Phospholipoiden im Blut.
ISSN:0368-1319
DOI:10.1016/S0368-1319(64)80037-5