Benefits of microgravity for measuring thermotransport coefficients in liquid metallic alloys

After giving a brief review of thermotransport principles, this paper describes the experimental technique used and presents the results obtained on the ground. The author determines the solutal stability conditions to be satisfied by the metal alloy so that ground thermotransport measurements are n...

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Bibliographische Detailangaben
Veröffentlicht in:International journal of heat and mass transfer 1989-12, Vol.32 (12), p.2385-2401
1. Verfasser: Praizey, Jean-Pierre
Format: Artikel
Sprache:eng
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Beschreibung
Zusammenfassung:After giving a brief review of thermotransport principles, this paper describes the experimental technique used and presents the results obtained on the ground. The author determines the solutal stability conditions to be satisfied by the metal alloy so that ground thermotransport measurements are not disturbed by convection effects. The benefits of microgravity when such conditions cannot be achieved are demonstrated and the results obtained on pure Sn (isotope separation), Sn-Co, Sn-Ag and Sn-Bi during Spacelab missions in 1983 and 1985 are presented. The results of experiments carried out without the disturbing effect of convection are compared with those found in the literature (experiments or calculations carried out from liquid structure models). Après un rappel sur la thermodiffusion, on décrit la technique expérimentale utilisée et on présente les résultats obtenus au sol. On détermine les conditions de stabilité solutale auxquelles un alliage métallique doit satisfaire pour que les mesures de thermodiffusion au sol ne soient pas perturbées par la convection. On montre l'intérêt de la microgravité lorsque ces conditions ne peuvent être remplies et on présente les résultats obtenus lors des missions Spacelab de 1983 et 1985 pour Sn pur (séparation isotopique), Sn-Co, Sn-Ag et Sn-Bi. Les résultats des expériences non perturbées par la convection sont comparés à ceux de la littérature (expériences ou calculs effectués à partir de modèles sur la structure des liquides). Nach einem kurzen überblick über die Grundlagen der Thermodiffusion werden die Versuchstechnik und die Ergebnisse von terrestrisch ausgeführten Experimenten beschrieben. Es werden Stabilitätsbedingungen angegeben, die erfüllt werden müssen, wenn terrestrisch ausgeführte Messungen der Thermodiffusion nicht durch Konvektionseffekte gestört werden sollen. Der Nutzen der Mikrogravitation wird für Fälle demonstriert, in denen diese Bedingungen nicht erfüllt werden können. Es werden die während der SPACELAB-Missionen 1983 und 1985 erhaltenen Ergebnisse für reines Sn (Iso-tropentrennung), Sn-Co, Sn-Ag and Sn-Bi präsentiert. Die Ergebnisse der Experimente, die ohne den störenden Einfluβ der Konvektion ausgeführt wurden, werden mit in der Literatur gefundenen Werten verglichen (aus Experimenten oder Berechnungen für Flüssigkeits-Struktur-Modelle). Пocлe кpaткoгo oбзopa зaкoнoв тeплoпepeнoca oпиcaн иcпoльзyeмый экcпepимeнтa-льный мeтoд и пpeдcтaвлeны peзyльтaты, пoлyчeнныe в зeмныч ycлoвияч. Пpeд
ISSN:0017-9310
1879-2189
DOI:10.1016/0017-9310(89)90199-3