Differential behaviour of mycelial growth of several Botrytis cinerea strains on either patchoulol- or globulol-amended media
Botrydial and dihidrobotrydial are two characteristic metabolites of the phytopathogenic fungus Botrytis cinerea, which are involved in the development of necrotic lesions on grapevine and tobacco. Patchoulol and globulol, two natural products which are analogues to precursors of botrydial and dihid...
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Veröffentlicht in: | Journal of phytopathology 2001-02, Vol.149 (2), p.113-118 |
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Hauptverfasser: | , , , |
Format: | Artikel |
Sprache: | eng |
Schlagworte: | |
Online-Zugang: | Volltext |
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Zusammenfassung: | Botrydial and dihidrobotrydial are two characteristic metabolites of the phytopathogenic fungus Botrytis cinerea, which are involved in the development of necrotic lesions on grapevine and tobacco. Patchoulol and globulol, two natural products which are analogues to precursors of botrydial and dihidrobotrydial, were tested on 10 B. cinerea strains which were isolated from different hosts and varied in aggressiveness on grapevine leaves. Mycelial growth of all strains was prevented when they were grown on either patchoulol‐ or globulol‐amended malt agar media (200 μg/μl). Each strain displayed a specific response pattern to those products, according to the high variability previously described for this species. Furthermore, strains were different from one another with regard to their level of aggressiveness against leaves detached from sherry grapevine vineyards.
Unterschiedliches Myzelwachstum verschiedener Botrytis‐cinerea‐Stämme auf Medien, die Patchoulol oder Globulol enthielten
Botrydial und Dihydrobotrydial sind zwei charakteristische Metaboliten des phytopathogenen Pilzes Botrytis cinerea; sie sind an der Entstehung nekrotischer Läsionen an Weinreben und Tabak beteiligt. Patchoulol und Globulol – natürliche Produkte, die analog zu Vorstufen von Botrydial und Dihydrobotrydial sind – wurden an 10 B.‐cinerea‐Stämmen getestet, die von verschiedenen Wirtspflanzen stammten und auf Weinblättern unterschiedlich aggressiv waren. Das Myzelwachstum aller Stämme wurde vollständig gehemmt, wenn sie auf MA‐Medien gehalten wurden, denen Patchoulol oder Globulol (200 μg/μl) zugesetzt worden war. Jeder Stamm zeigte eine spezifische Reaktion auf diese Produkte, was der bei dieser Art bekannten hohen Variabilität entspricht. Die Stämme unterschieden sich auch bezüglich des Ausmaßes ihrer Aggressivität auf abgetrennten Blättern von Weinreben, deren Beeren zur Weinbranderzeugung genutzt werden. |
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ISSN: | 0031-9481 0931-1785 1439-0434 |
DOI: | 10.1046/j.1439-0434.2001.00582.x |