Nutritional Requirements and Invertase Activity of Rhizobium Nodulating Sesbania sesban Roots
Carbon and nitrogen sources and pH range controlling growth of Rhizobium sesbaniae localy isolated from root nodules of S. sesban (L) Merrill were studied in vitro. Some factors affecting extracellular invertase activity of the bacterium were investigated. The isolated strain showed excellent growth...
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Veröffentlicht in: | Zentralblatt für Mikrobiologie 1993-12, Vol.148 (8), p.582-587 |
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Hauptverfasser: | , , |
Format: | Artikel |
Sprache: | eng |
Schlagworte: | |
Online-Zugang: | Volltext |
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Zusammenfassung: | Carbon and nitrogen sources and pH range controlling growth of
Rhizobium sesbaniae localy isolated from root nodules of
S. sesban (L) Merrill were studied
in vitro. Some factors affecting extracellular invertase activity of the bacterium were investigated. The isolated strain showed excellent growth on most of carbon sources tested, while it cannot grow on either starch or cellulose. The survey of nitrogen sources showed that uracil and phenyl alanine had a stimulatory effect, while ammonium chloride and adenine inhibited the growth of the bacterium. The minimum, optimum and maximum pH values affecting the growth of the isolate were 2, 8 and 10 respectively. The invertase activity of
R. sesbania was optimum after six days of incubation, pH 7 and 15 g/l sucrose in growth culture.
Die Beeinflussung des Wachstums von
Rhizobium sesbaniae-Isolaten aus Wurzelknöllchen von
Sesbania sesban durch Kohlenstoff- und Stickstoffverbindungen sowie durch pH-Stufen wurde in vitro-Versuchen studiert. Eine Reihe von Faktoren beeinflussen die extrazelluläre Invertaseaktivität. Das Isolat zeigte ein ausgezeichnetes Wachstum auf vielen C-Quellen, kann aber nicht auf Stärke oder Cellulose wachsen. Bei Testung von N-Quellen hatten Uracil und Phenylalanin einen stimulierenden Effekt, während Ammoniumchlorid und Adenin das Wachsum hemmten. pH-Wert-Minimum, -Optimum und -Maximum lagen bei jeweils pH 5, 8 und 10. Die Invertaseaktivität von
R. sesbaniae hatte ihr Optimum nach 6 Tagen Inkubation, pH 7 sowie bei einem Saccharosegehalt von 15 g/1 im Medium. |
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ISSN: | 0232-4393 |
DOI: | 10.1016/S0232-4393(11)80222-2 |