Utilization of dates in the fermentative formation of citric acid by Yarrowia lipolytica

Yarrowia lipolytica NRRL Y-1095 was found to be the most potent organism for citric acid formation. Utilization of different Barni date-coat sugar extract concentrations in the fermentation medium as carbon source was found to be good carbon in concentration of 25 mg/ml. Date-seed hydrolysate as nit...

Ausführliche Beschreibung

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Bibliographische Detailangaben
Veröffentlicht in:Zentralblatt für Mikrobiologie 1993-01, Vol.148 (3), p.213-221
Hauptverfasser: Abou-Zeid, A.A., Khoja, Samir M.
Format: Artikel
Sprache:eng
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Beschreibung
Zusammenfassung:Yarrowia lipolytica NRRL Y-1095 was found to be the most potent organism for citric acid formation. Utilization of different Barni date-coat sugar extract concentrations in the fermentation medium as carbon source was found to be good carbon in concentration of 25 mg/ml. Date-seed hydrolysate as nitrogen source for citric acid formation was suitable due to the presence of miscellaneous nitrogen sources, especially amino acids. The yield of citric acid was increased with the increase of phosphorus concentration reaching its maximum when the medium was supplemented with about 1.0 mg KH 2PO 4/ml. On using different oxaloacetic acid concentrations in the fermentation medium, it was found that citric acid was increased with the increase of oxaloacetic acid concentration reaching its maximum when the medium was supplemented with 0.4 mg/ml. Yarrowia lipolytica NRRL Y-1095 wurde als für die Citronensäureproduktion am meisten befähigter Stamm gefunden. Bei Verwendung von verschiedenen Zuckerextrakten aus Barni Dattelhüllen als C-Quelle für das Fermentationsmedium erwies sich eine Konzentration von 25 mg/ml am geeignetsten. Dattelsäuren-Hydrolysate waren als N-Quelle geeignet, infolge des Vorhandenseins verschiedener N-Substanzen, vor allem von Aminosäuren. Die Ausbeute an Citronensäure steigt mit Erhöhung der Phosphor-Konzentration und erreicht das Maximum, wenn das Medium 1,0 mg KH 2PO 4/ml enthält. Bei Vorhandensein verschiedener Oxalessigsäurekonzentrationen im Medium stellte sich heraus, daß die Citronensäure bei ansteigender Oxalessigsäurekonzentration zunimmt und ihr Maximum bei einer Zugabe von 0,4 mg/ml Medium erreicht.
ISSN:0232-4393
DOI:10.1016/S0232-4393(11)80093-4