Submerged Production of the Edible Fungi Pleurotus sajor-caju at Different pH Levels

The production of the edible fungi Pleurotus sajor-caju in submerged culture was studied using nitrogen supplemented pH adjusted malt extract medium. Different pH levels, i.e. 3, 4, 5, 6 and 7, were investigated. The initial pH 5 was found to be optimum for fungal growth whether pH was adjusted usin...

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Bibliographische Detailangaben
Veröffentlicht in:Zentralblatt für Mikrobiologie 1988, Vol.143 (8), p.631-635
Hauptverfasser: El-Kattan, Mostafa H., El-Sayed, Samir A.
Format: Artikel
Sprache:eng
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Beschreibung
Zusammenfassung:The production of the edible fungi Pleurotus sajor-caju in submerged culture was studied using nitrogen supplemented pH adjusted malt extract medium. Different pH levels, i.e. 3, 4, 5, 6 and 7, were investigated. The initial pH 5 was found to be optimum for fungal growth whether pH was adjusted using 10 N NaOH or citrate-phosphate buffer. The biomass yield in citrate-phosphate buffered and NaOH adjusted media were 16.40 and 14.40 g/l with a protein yield of 3.64 and 3.06 g/l respectively. Also different buffers were studied to give the initial optimum pH of 5. Citrate buffer gave the highest biomass with a protein yield of 18.40 and 4.32 g/l, respectively. Es wurde die Produktion des eßbaren Pilzes Pleurotus sajor-caju in Submerskultur studiert. Als Kulturmedium wurde ein N-supplementierter Malzextrakt verwendet, der bei den pH-Stufen 3, 4, 5, 6 und 7 untersucht wurde. Der Anfangs- pH-Wert von 5 war optimal für das Pilzwachstum, gleich ob der pH-Wert mit 10 N NaOH oder Citrat-Phosphor-Puffer eingestellt wurde. Der Biomasse-Ertrag im Citrat bzw. Phosphat gepufferten und mit NaOH korrigiertem Medium war 16,40 bzw. 14,40 g/l mit einem Protein-Ertrag von 3,64 bzw. 3,06 g/l. Weiterhin wurden verschiedene Puffer untersucht zum Erhalt der Anfangs- pH-Stufe von 5. Citrat-Puffer erbrachte die höchste Biomasse von 18,40 g mit einem Proteingehalt von 4,32 g/l.
ISSN:0232-4393
DOI:10.1016/S0232-4393(88)80089-1