Epiphytic fungi on apple leaves and their value for control of the postharvest pathogens Botrytis cinerea, Monilinia fructigena and Penicillium expansum / Epiphytische Pilze auf Apfelblättern und ihre Eignung für die Bekämpfung der Apfelfäuleerreger Botrytis cinerea, Monilinia fructigena und Penicillium expansum

Fungal populations were examined each month on apple leaves, cv. 'Golden Delicious', during 1989. Out of 32 different fungal species studied, 21 were present throughout the season in large numbers. Of these, 368 isolates were selected and tested in vitro and in vivo for antagonistic activi...

Ausführliche Beschreibung

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Bibliographische Detailangaben
Veröffentlicht in:Zeitschrift für Pflanzenkrankheiten und Pflanzenschutz (1970) 1994-02, Vol.101 (1), p.38-47
Hauptverfasser: Falconi, C. J., Mendgen, K.
Format: Artikel
Sprache:eng
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Beschreibung
Zusammenfassung:Fungal populations were examined each month on apple leaves, cv. 'Golden Delicious', during 1989. Out of 32 different fungal species studied, 21 were present throughout the season in large numbers. Of these, 368 isolates were selected and tested in vitro and in vivo for antagonistic activity against the postharvest pathogens Botrytis cinerea, Monilinia fructigena and Pénicillium expansum. If applied to wounded apples, isolates of Aureobasidium pullulans, Epicoccum purpurascens, Sordaria fimicola and Trichoderma polysporum (20 μl containing 10⁷ spores/ml) provided good protection against the three postharvest pathogens at a ratio of 100:1 (antagonists to pathogen). Better control with much smaller numbers of antagonists was obtained with mixtures, such as E. purpurascens plus A. pullulans, S. fimicola, or T. polysporum. After the application of such mixtures to freshly wounded apples, ratios between 1:1 until 10:1 (antagonists to pathogen) were sufficient to control postharvest decay over a broad range of concentrations of the micro-organisms. Während der Saison 1989 wurden die Pilzpopulationen auf Apfelblättern der Sorte 'Golden Delicious' monatlich untersucht. Von den 32 verschiedenen Arten, die im Laufe des Jahres gefunden wurden, waren 21 im Verlauf der Saison in grossen Mengen anwesend. Aus diesen Arten wurden 368 Isolate hergestellt und in vitro und in vivo auf antagonistische Aktivität gegenüber den Erregern der Apfelfäule, Botrytis cinerea, Monilinia fructigena und Pénicillium expansum getestet. Isolate von Aureobasidium pullulans, Epicoccum purpurascens, Sordaria fimicola una. Trichoderma polysporum (10⁷ Sporen/ml bei 20 μl/Wunde) schützten die verwundeten Früchte sehr gut gegen die Erreger der Apfelfäule, solange das Verhältnis Antagonist zu Pathogen mindestens 100:1 betrug. Ein deutlich besseres Ergebnis wurde mit Mischungen von Antagonisten erzielt. Wenn E. purpurascens mit A. pullulans, S. fimicola oder T. polysporum gemischt wurden, reichte ein Verhältnis von 1:1 bis 10:1 von Antagonist zu Pathogen in den frisch verwundeten Äpfeln aus, um die Fäule in einem weiten Konzentrationsbereich der Mikroorganismen zu bekämpfen.
ISSN:0340-8159
2364-9968