Induction of "green islands" in rice leaves by EDTA and some toxins of Pyricularia oryzae Cav. / Induktion von “Grünen Inseln” in Reisblättern durch EDTA und einige Toxine von Pyricularia oryzae Cav
Three toxins of Pyricularia oryzae, viz. picolinic acid, tenuazonic acid and pyriculol known to induce necrotic 'blast-like' lesions on rice under normal day/night cycle have been demonstrated to produce "green islands" on host leaves in total darkness. "Green islands"...
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Veröffentlicht in: | Zeitschrift für Pflanzenkrankheiten und Pflanzenschutz (1970) 1992-06, Vol.99 (3), p.286-292 |
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Hauptverfasser: | , |
Format: | Artikel |
Sprache: | eng |
Schlagworte: | |
Online-Zugang: | Volltext |
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Zusammenfassung: | Three toxins of Pyricularia oryzae, viz. picolinic acid, tenuazonic acid and pyriculol known to induce necrotic 'blast-like' lesions on rice under normal day/night cycle have been demonstrated to produce "green islands" on host leaves in total darkness. "Green islands" were also induced by EDTA but the effective concentration required for induction was higher than with the three toxins. The enhanced chlorophyll retention by toxin or EDTA treatments is considered to be due to their metal chelating properties. The implication of the results in the blast disease syndrome is discussed in terms of inhibition of lipoperoxidation by virtue of the chelating properties of picolinic and tenuazonic acids towards iron ions. Die Toxine von Pyricularia oryzae t nämlich Picolinsäure, Tenuazonsäure und Pyriculol, die als Auslöser von "blattbrand-ähnlichen" Symptomen an Reis bei normalem Tag/Nacht-Rhythmus bekannt sind, produzieren bei totaler Dunkelheit "Grüne Inseln" an den Blättern der Wirtspflanzen. "Grüne Inseln" wurden auch durch EDTA hervorgerufen, aber die dafür erforderliche Konzentration war höher als bei den drei Toxinen. Die durch Toxin oder EDTA geförderte Chlorophyll-Erhaltung wird auf die metallchelierende Wirkung der genannten Verbindungen zurückgeführt. Die Bedeutung der Ergebnisse für das Blattbrandsymptom wird hinsichtlich der Hemmung der Lipoperoxidation durch die chelierenden Eigenschaften der Picolinsäure und der Tenuazonsäure gegenüber dem Eisen-Ion diskutiert. |
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ISSN: | 0340-8159 2364-9968 |