Quality Changes of three Strawberry Cultivars during the Cold Storage
Quality changes of three strawberry cultivars ('Camarosa', 'Cavendish' and 'Chandler') packed with perforated plastic boxes during the cold storage (0 °C and 90–95 % relative humidity) were investigated. Weight loss of strawberries increased as a function of storage tim...
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Veröffentlicht in: | European journal of horticultural science 2004-10, Vol.69 (5), p.193-200 |
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1. Verfasser: | |
Format: | Artikel |
Sprache: | eng |
Schlagworte: | |
Online-Zugang: | Volltext |
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Zusammenfassung: | Quality changes of three strawberry cultivars ('Camarosa', 'Cavendish' and 'Chandler') packed with perforated plastic boxes during the cold storage (0 °C and 90–95 % relative humidity) were investigated. Weight loss of strawberries increased as a function of storage time. Strawberry fruits were firmer in cold-air storage than at harvest. Colorimeter values (L*, a*, b*, C* and h°) of strawberries stored 10 days decreased in comparison to initial values in all cultivars. Titratable acidity and vitamin C (ascorbic acid) contents of fruits decreased during the storage time. While the total soluble solid content of 'Cavendish' decreased, an increase was observed in 'Chandler'. Citric acid content showed an increase depending on storage time, whereas malic acid contents fluctuated during the storage period and decreased in all cultivars at the end of storage time. The postharvest life based on sensory evaluation was 10 days for 'Camarosa', 'Cavendish' and 'Chandler' fruits stored in cold air. Untersucht wurden Qualitätsänderungen bei drei Erdbeersorten ('Camarosa', 'Cavendish' und 'Chandler'), die in perforierte Plastikboxen verpackt und kübl gelagert wurden (0 °C und 90–95 % relative Feuchte). Die Gewichtsverluste stiegen bei den Erdbeeren in Abhängigkeit von der Lagerdauer. Die Erdbeerfrüchte waren im Kühllager fester als zum Zeitpunkt der Ernte. Die Colorimeter-Werte (L*, a*, b*, C* und h°) aller drei Sorten waren nach 10-tägiger Lagerung geringer als zu Beginn. Der Gehalt an titrierbarer Säure und Vitamin C (Ascorbinsaäure) in den Früchten verringerte sich bei der Lagerung. Während der Gehalt an löslicher Trockensubstanz bei 'Cavendish' geringer wurde, konnte bei 'Chandler' ein Anstieg beobachtet werden. Der Zitronensäuregehalt fiel in Abhängigkeit von der Lagerdauer, wohingegen der Apfelsäuregehalt während der Lagerung schwankte und am Lagerende bei allen Sorten reduziert war. Die sensorische Beurteilung ergab, dass bei 'Camarosa', 'Cavendish' und 'Chandler' eine 10-tägige Kühllagerung ohne äußere Qualitätseinbuße möglich ist. |
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ISSN: | 1611-4426 1611-4434 |