METHOD OF PROCESSING PROTEIN-CONTAINING PLANTS
Es wird ein Verfahren zur Verarbeitung proteinhaltiger Pflanzen, insbesondere von Lupinen, vorgeschlagen, mittels dem Proteine und weitere, insbesondere für die Ernährung wertvolle Stoffe so aufbereitet werden, dass diese ohne unerwünschte Nebenwirkung für die Herstellung von Nahrungsmittel und Futt...
Gespeichert in:
Hauptverfasser: | , , , , , , |
---|---|
Format: | Patent |
Sprache: | eng ; fre ; ger |
Schlagworte: | |
Online-Zugang: | Volltext bestellen |
Tags: |
Tag hinzufügen
Keine Tags, Fügen Sie den ersten Tag hinzu!
|
container_end_page | |
---|---|
container_issue | |
container_start_page | |
container_title | |
container_volume | |
creator | OEH, RAINER SCHMITZ, VOLKER LUCK, THOMAS JAEGGLE, WOLFGANG WAESCHE, ANDREAS BORCHERDING, AXEL ISDEBSKI, KAI |
description | Es wird ein Verfahren zur Verarbeitung proteinhaltiger Pflanzen, insbesondere von Lupinen, vorgeschlagen, mittels dem Proteine und weitere, insbesondere für die Ernährung wertvolle Stoffe so aufbereitet werden, dass diese ohne unerwünschte Nebenwirkung für die Herstellung von Nahrungsmittel und Futtermittel, aber auch für andere Zwecke, z.B. als technische Rohstoffe, verwendbar sind. Hierzu werden bei einem erfindungsgemässen Verfahren wenigstens zwei Extraktionen (8, 11) durchgeführt, wobei in einer Extraktion (8) antinutritive Inhaltsstoffe (9) der Pflanzen bzw. der Pflanzenbestandteile abgetrennt werden und in der anderen Extraktion (11) Proteine extrahiert werden.
The invention concerns a method of processing protein-containing plants, in particular lupins, by means of which method proteins and other substances having in particular a nutritional value are prepared such that the proteins can be used for producing foodstuffs and fodder without undesirable effects, as well as for other purposes, e.g. as raw materials used in technology. To this end, at least two extractions (8, 11) are carried out in a method according to the invention: in one extraction (8) antinutritive constituents (9) of the plants or plant components are separated and in the other extraction (11) proteins are extracted.
L'invention concerne un procédé de traitement de plantes contenant des protéines, notamment des lupins, qui permet de préparer des protéines et d'autres substances, notamment des substances utiles pour l'alimentation, de manière qu'elles puissent s'utiliser sans effets secondaires indésirables dans la production d'aliments et de produits de fourrage, mais également à d'autres fins, par ex. comme matières premières à usage technique. A cet effet, il est prévu selon le procédé au moins deux extractions (8, 11). Au cours de la première extraction (8), des matières antinutritives (9) sont éliminées des plantes ou des constituants végétaux et au cours de la seconde extraction (11), des protéines sont extraites. |
format | Patent |
fullrecord | <record><control><sourceid>epo_EVB</sourceid><recordid>TN_cdi_epo_espacenet_WO9712524A3</recordid><sourceformat>XML</sourceformat><sourcesystem>PC</sourcesystem><sourcerecordid>WO9712524A3</sourcerecordid><originalsourceid>FETCH-epo_espacenet_WO9712524A33</originalsourceid><addsrcrecordid>eNrjZNDzdQ3x8HdR8HdTCAjyd3YNDvb0cwcxQ1w9_XSd_f1CHD39wEI-jn4hwTwMrGmJOcWpvFCam0HBzTXE2UM3tSA_PrW4IDE5NS-1JD7c39Lc0MjUyMTR2JgIJQC1yyW8</addsrcrecordid><sourcetype>Open Access Repository</sourcetype><iscdi>true</iscdi><recordtype>patent</recordtype></control><display><type>patent</type><title>METHOD OF PROCESSING PROTEIN-CONTAINING PLANTS</title><source>esp@cenet</source><creator>OEH, RAINER ; SCHMITZ, VOLKER ; LUCK, THOMAS ; JAEGGLE, WOLFGANG ; WAESCHE, ANDREAS ; BORCHERDING, AXEL ; ISDEBSKI, KAI</creator><creatorcontrib>OEH, RAINER ; SCHMITZ, VOLKER ; LUCK, THOMAS ; JAEGGLE, WOLFGANG ; WAESCHE, ANDREAS ; BORCHERDING, AXEL ; ISDEBSKI, KAI</creatorcontrib><description>Es wird ein Verfahren zur Verarbeitung proteinhaltiger Pflanzen, insbesondere von Lupinen, vorgeschlagen, mittels dem Proteine und weitere, insbesondere für die Ernährung wertvolle Stoffe so aufbereitet werden, dass diese ohne unerwünschte Nebenwirkung für die Herstellung von Nahrungsmittel und Futtermittel, aber auch für andere Zwecke, z.B. als technische Rohstoffe, verwendbar sind. Hierzu werden bei einem erfindungsgemässen Verfahren wenigstens zwei Extraktionen (8, 11) durchgeführt, wobei in einer Extraktion (8) antinutritive Inhaltsstoffe (9) der Pflanzen bzw. der Pflanzenbestandteile abgetrennt werden und in der anderen Extraktion (11) Proteine extrahiert werden.
The invention concerns a method of processing protein-containing plants, in particular lupins, by means of which method proteins and other substances having in particular a nutritional value are prepared such that the proteins can be used for producing foodstuffs and fodder without undesirable effects, as well as for other purposes, e.g. as raw materials used in technology. To this end, at least two extractions (8, 11) are carried out in a method according to the invention: in one extraction (8) antinutritive constituents (9) of the plants or plant components are separated and in the other extraction (11) proteins are extracted.
L'invention concerne un procédé de traitement de plantes contenant des protéines, notamment des lupins, qui permet de préparer des protéines et d'autres substances, notamment des substances utiles pour l'alimentation, de manière qu'elles puissent s'utiliser sans effets secondaires indésirables dans la production d'aliments et de produits de fourrage, mais également à d'autres fins, par ex. comme matières premières à usage technique. A cet effet, il est prévu selon le procédé au moins deux extractions (8, 11). Au cours de la première extraction (8), des matières antinutritives (9) sont éliminées des plantes ou des constituants végétaux et au cours de la seconde extraction (11), des protéines sont extraites.</description><edition>7</edition><language>eng ; fre ; ger</language><subject>CHEMISTRY ; DAIRY PRODUCTS, e.g. MILK, BUTTER, CHEESE ; FODDER ; FOODS OR FOODSTUFFS ; FOODS, FOODSTUFFS, OR NON-ALCOHOLIC BEVERAGES, NOT COVERED BYSUBCLASSES A23B - A23J ; HUMAN NECESSITIES ; MAKING THEREOF ; METALLURGY ; MILK OR CHEESE SUBSTITUTES ; ORGANIC CHEMISTRY ; PEPTIDES ; PHOSPHATIDE COMPOSITIONS FOR FOODSTUFFS ; PRESERVATION OF FOODS OR FOODSTUFFS, IN GENERAL ; PROTEIN COMPOSITIONS FOR FOODSTUFFS ; THEIR PREPARATION OR TREATMENT, e.g. COOKING, MODIFICATION OFNUTRITIVE QUALITIES, PHYSICAL TREATMENT ; THEIR TREATMENT, NOT COVERED BY OTHER CLASSES ; WORKING-UP PROTEINS FOR FOODSTUFFS</subject><creationdate>2001</creationdate><oa>free_for_read</oa><woscitedreferencessubscribed>false</woscitedreferencessubscribed></display><links><openurl>$$Topenurl_article</openurl><openurlfulltext>$$Topenurlfull_article</openurlfulltext><thumbnail>$$Tsyndetics_thumb_exl</thumbnail><linktohtml>$$Uhttps://worldwide.espacenet.com/publicationDetails/biblio?FT=D&date=20010412&DB=EPODOC&CC=WO&NR=9712524A3$$EHTML$$P50$$Gepo$$Hfree_for_read</linktohtml><link.rule.ids>230,308,780,885,25564,76547</link.rule.ids><linktorsrc>$$Uhttps://worldwide.espacenet.com/publicationDetails/biblio?FT=D&date=20010412&DB=EPODOC&CC=WO&NR=9712524A3$$EView_record_in_European_Patent_Office$$FView_record_in_$$GEuropean_Patent_Office$$Hfree_for_read</linktorsrc></links><search><creatorcontrib>OEH, RAINER</creatorcontrib><creatorcontrib>SCHMITZ, VOLKER</creatorcontrib><creatorcontrib>LUCK, THOMAS</creatorcontrib><creatorcontrib>JAEGGLE, WOLFGANG</creatorcontrib><creatorcontrib>WAESCHE, ANDREAS</creatorcontrib><creatorcontrib>BORCHERDING, AXEL</creatorcontrib><creatorcontrib>ISDEBSKI, KAI</creatorcontrib><title>METHOD OF PROCESSING PROTEIN-CONTAINING PLANTS</title><description>Es wird ein Verfahren zur Verarbeitung proteinhaltiger Pflanzen, insbesondere von Lupinen, vorgeschlagen, mittels dem Proteine und weitere, insbesondere für die Ernährung wertvolle Stoffe so aufbereitet werden, dass diese ohne unerwünschte Nebenwirkung für die Herstellung von Nahrungsmittel und Futtermittel, aber auch für andere Zwecke, z.B. als technische Rohstoffe, verwendbar sind. Hierzu werden bei einem erfindungsgemässen Verfahren wenigstens zwei Extraktionen (8, 11) durchgeführt, wobei in einer Extraktion (8) antinutritive Inhaltsstoffe (9) der Pflanzen bzw. der Pflanzenbestandteile abgetrennt werden und in der anderen Extraktion (11) Proteine extrahiert werden.
The invention concerns a method of processing protein-containing plants, in particular lupins, by means of which method proteins and other substances having in particular a nutritional value are prepared such that the proteins can be used for producing foodstuffs and fodder without undesirable effects, as well as for other purposes, e.g. as raw materials used in technology. To this end, at least two extractions (8, 11) are carried out in a method according to the invention: in one extraction (8) antinutritive constituents (9) of the plants or plant components are separated and in the other extraction (11) proteins are extracted.
L'invention concerne un procédé de traitement de plantes contenant des protéines, notamment des lupins, qui permet de préparer des protéines et d'autres substances, notamment des substances utiles pour l'alimentation, de manière qu'elles puissent s'utiliser sans effets secondaires indésirables dans la production d'aliments et de produits de fourrage, mais également à d'autres fins, par ex. comme matières premières à usage technique. A cet effet, il est prévu selon le procédé au moins deux extractions (8, 11). Au cours de la première extraction (8), des matières antinutritives (9) sont éliminées des plantes ou des constituants végétaux et au cours de la seconde extraction (11), des protéines sont extraites.</description><subject>CHEMISTRY</subject><subject>DAIRY PRODUCTS, e.g. MILK, BUTTER, CHEESE</subject><subject>FODDER</subject><subject>FOODS OR FOODSTUFFS</subject><subject>FOODS, FOODSTUFFS, OR NON-ALCOHOLIC BEVERAGES, NOT COVERED BYSUBCLASSES A23B - A23J</subject><subject>HUMAN NECESSITIES</subject><subject>MAKING THEREOF</subject><subject>METALLURGY</subject><subject>MILK OR CHEESE SUBSTITUTES</subject><subject>ORGANIC CHEMISTRY</subject><subject>PEPTIDES</subject><subject>PHOSPHATIDE COMPOSITIONS FOR FOODSTUFFS</subject><subject>PRESERVATION OF FOODS OR FOODSTUFFS, IN GENERAL</subject><subject>PROTEIN COMPOSITIONS FOR FOODSTUFFS</subject><subject>THEIR PREPARATION OR TREATMENT, e.g. COOKING, MODIFICATION OFNUTRITIVE QUALITIES, PHYSICAL TREATMENT</subject><subject>THEIR TREATMENT, NOT COVERED BY OTHER CLASSES</subject><subject>WORKING-UP PROTEINS FOR FOODSTUFFS</subject><fulltext>true</fulltext><rsrctype>patent</rsrctype><creationdate>2001</creationdate><recordtype>patent</recordtype><sourceid>EVB</sourceid><recordid>eNrjZNDzdQ3x8HdR8HdTCAjyd3YNDvb0cwcxQ1w9_XSd_f1CHD39wEI-jn4hwTwMrGmJOcWpvFCam0HBzTXE2UM3tSA_PrW4IDE5NS-1JD7c39Lc0MjUyMTR2JgIJQC1yyW8</recordid><startdate>20010412</startdate><enddate>20010412</enddate><creator>OEH, RAINER</creator><creator>SCHMITZ, VOLKER</creator><creator>LUCK, THOMAS</creator><creator>JAEGGLE, WOLFGANG</creator><creator>WAESCHE, ANDREAS</creator><creator>BORCHERDING, AXEL</creator><creator>ISDEBSKI, KAI</creator><scope>EVB</scope></search><sort><creationdate>20010412</creationdate><title>METHOD OF PROCESSING PROTEIN-CONTAINING PLANTS</title><author>OEH, RAINER ; SCHMITZ, VOLKER ; LUCK, THOMAS ; JAEGGLE, WOLFGANG ; WAESCHE, ANDREAS ; BORCHERDING, AXEL ; ISDEBSKI, KAI</author></sort><facets><frbrtype>5</frbrtype><frbrgroupid>cdi_FETCH-epo_espacenet_WO9712524A33</frbrgroupid><rsrctype>patents</rsrctype><prefilter>patents</prefilter><language>eng ; fre ; ger</language><creationdate>2001</creationdate><topic>CHEMISTRY</topic><topic>DAIRY PRODUCTS, e.g. MILK, BUTTER, CHEESE</topic><topic>FODDER</topic><topic>FOODS OR FOODSTUFFS</topic><topic>FOODS, FOODSTUFFS, OR NON-ALCOHOLIC BEVERAGES, NOT COVERED BYSUBCLASSES A23B - A23J</topic><topic>HUMAN NECESSITIES</topic><topic>MAKING THEREOF</topic><topic>METALLURGY</topic><topic>MILK OR CHEESE SUBSTITUTES</topic><topic>ORGANIC CHEMISTRY</topic><topic>PEPTIDES</topic><topic>PHOSPHATIDE COMPOSITIONS FOR FOODSTUFFS</topic><topic>PRESERVATION OF FOODS OR FOODSTUFFS, IN GENERAL</topic><topic>PROTEIN COMPOSITIONS FOR FOODSTUFFS</topic><topic>THEIR PREPARATION OR TREATMENT, e.g. COOKING, MODIFICATION OFNUTRITIVE QUALITIES, PHYSICAL TREATMENT</topic><topic>THEIR TREATMENT, NOT COVERED BY OTHER CLASSES</topic><topic>WORKING-UP PROTEINS FOR FOODSTUFFS</topic><toplevel>online_resources</toplevel><creatorcontrib>OEH, RAINER</creatorcontrib><creatorcontrib>SCHMITZ, VOLKER</creatorcontrib><creatorcontrib>LUCK, THOMAS</creatorcontrib><creatorcontrib>JAEGGLE, WOLFGANG</creatorcontrib><creatorcontrib>WAESCHE, ANDREAS</creatorcontrib><creatorcontrib>BORCHERDING, AXEL</creatorcontrib><creatorcontrib>ISDEBSKI, KAI</creatorcontrib><collection>esp@cenet</collection></facets><delivery><delcategory>Remote Search Resource</delcategory><fulltext>fulltext_linktorsrc</fulltext></delivery><addata><au>OEH, RAINER</au><au>SCHMITZ, VOLKER</au><au>LUCK, THOMAS</au><au>JAEGGLE, WOLFGANG</au><au>WAESCHE, ANDREAS</au><au>BORCHERDING, AXEL</au><au>ISDEBSKI, KAI</au><format>patent</format><genre>patent</genre><ristype>GEN</ristype><title>METHOD OF PROCESSING PROTEIN-CONTAINING PLANTS</title><date>2001-04-12</date><risdate>2001</risdate><abstract>Es wird ein Verfahren zur Verarbeitung proteinhaltiger Pflanzen, insbesondere von Lupinen, vorgeschlagen, mittels dem Proteine und weitere, insbesondere für die Ernährung wertvolle Stoffe so aufbereitet werden, dass diese ohne unerwünschte Nebenwirkung für die Herstellung von Nahrungsmittel und Futtermittel, aber auch für andere Zwecke, z.B. als technische Rohstoffe, verwendbar sind. Hierzu werden bei einem erfindungsgemässen Verfahren wenigstens zwei Extraktionen (8, 11) durchgeführt, wobei in einer Extraktion (8) antinutritive Inhaltsstoffe (9) der Pflanzen bzw. der Pflanzenbestandteile abgetrennt werden und in der anderen Extraktion (11) Proteine extrahiert werden.
The invention concerns a method of processing protein-containing plants, in particular lupins, by means of which method proteins and other substances having in particular a nutritional value are prepared such that the proteins can be used for producing foodstuffs and fodder without undesirable effects, as well as for other purposes, e.g. as raw materials used in technology. To this end, at least two extractions (8, 11) are carried out in a method according to the invention: in one extraction (8) antinutritive constituents (9) of the plants or plant components are separated and in the other extraction (11) proteins are extracted.
L'invention concerne un procédé de traitement de plantes contenant des protéines, notamment des lupins, qui permet de préparer des protéines et d'autres substances, notamment des substances utiles pour l'alimentation, de manière qu'elles puissent s'utiliser sans effets secondaires indésirables dans la production d'aliments et de produits de fourrage, mais également à d'autres fins, par ex. comme matières premières à usage technique. A cet effet, il est prévu selon le procédé au moins deux extractions (8, 11). Au cours de la première extraction (8), des matières antinutritives (9) sont éliminées des plantes ou des constituants végétaux et au cours de la seconde extraction (11), des protéines sont extraites.</abstract><edition>7</edition><oa>free_for_read</oa></addata></record> |
fulltext | fulltext_linktorsrc |
identifier | |
ispartof | |
issn | |
language | eng ; fre ; ger |
recordid | cdi_epo_espacenet_WO9712524A3 |
source | esp@cenet |
subjects | CHEMISTRY DAIRY PRODUCTS, e.g. MILK, BUTTER, CHEESE FODDER FOODS OR FOODSTUFFS FOODS, FOODSTUFFS, OR NON-ALCOHOLIC BEVERAGES, NOT COVERED BYSUBCLASSES A23B - A23J HUMAN NECESSITIES MAKING THEREOF METALLURGY MILK OR CHEESE SUBSTITUTES ORGANIC CHEMISTRY PEPTIDES PHOSPHATIDE COMPOSITIONS FOR FOODSTUFFS PRESERVATION OF FOODS OR FOODSTUFFS, IN GENERAL PROTEIN COMPOSITIONS FOR FOODSTUFFS THEIR PREPARATION OR TREATMENT, e.g. COOKING, MODIFICATION OFNUTRITIVE QUALITIES, PHYSICAL TREATMENT THEIR TREATMENT, NOT COVERED BY OTHER CLASSES WORKING-UP PROTEINS FOR FOODSTUFFS |
title | METHOD OF PROCESSING PROTEIN-CONTAINING PLANTS |
url | https://sfx.bib-bvb.de/sfx_tum?ctx_ver=Z39.88-2004&ctx_enc=info:ofi/enc:UTF-8&ctx_tim=2024-12-23T18%3A05%3A14IST&url_ver=Z39.88-2004&url_ctx_fmt=infofi/fmt:kev:mtx:ctx&rfr_id=info:sid/primo.exlibrisgroup.com:primo3-Article-epo_EVB&rft_val_fmt=info:ofi/fmt:kev:mtx:patent&rft.genre=patent&rft.au=OEH,%20RAINER&rft.date=2001-04-12&rft_id=info:doi/&rft_dat=%3Cepo_EVB%3EWO9712524A3%3C/epo_EVB%3E%3Curl%3E%3C/url%3E&disable_directlink=true&sfx.directlink=off&sfx.report_link=0&rft_id=info:oai/&rft_id=info:pmid/&rfr_iscdi=true |