Collagen concentrate, its use, as well as process for its fabrication

Film-forming collagen concentrate comprises at least 18 wt.% of collagen-dry matter, based on the total weight of the concentrate, where at least 50 wt.% of the protein from the homogeneous suspension (which is prepared from the concentrate in 0.15M aqueous sodium dihydrogen phosphate buffer having...

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Hauptverfasser: BUEKER, MARION, BUEKER, GERT, GROLIG, GERHARD
Format: Patent
Sprache:eng ; fre ; ger
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creator BUEKER, MARION
BUEKER, GERT
GROLIG, GERHARD
description Film-forming collagen concentrate comprises at least 18 wt.% of collagen-dry matter, based on the total weight of the concentrate, where at least 50 wt.% of the protein from the homogeneous suspension (which is prepared from the concentrate in 0.15M aqueous sodium dihydrogen phosphate buffer having a pH of 7) and a portion of the dry matter (0.5 wt.%) are separated as sediment by centrifugation at 1780 relative force of centrifugation (RFC) for 15 minutes and at 15[deg] C. An independent claim is included for a method for preparing a food casing (preferably artificial sausage casing), using the collagen concentrate, comprising: (a) preparing an aqueous collagen mass from animal hides or other animal sources; (b) concentrating the aqueous collagen mass until it has a solid fraction of 18 wt.% or more, based on the weight of the concentrate; (c) mixing the concentrate with water or dilute aqueous inorganic and/or organic acid to obtain a collagen mass, which is extrudable or castable; (d) shaping the collagen mass into a casing by (co)extrusion or casting process; (e) solidifying the casing, and optionally (f) drying the casing. Beschrieben ist ein filmbildendes Kollagen-Konzentrat, das mindestens 18 Gew.-% Trockensubstanz enthält, wobei sich mindestens 50 Gew.-% des Proteins aus einer aus dem Konzentrat hergestellten homogenen Suspension in einem 0,15 molaren wäßrigen Natriumdihydrogenphosphat-Puffer mit einem pH von 7 und einem rechnerischen Anteil an Trockensubstanz von 0,5 Gew.-% durch 15 min Zentrifugieren bei 1780 RFC bei 15 °C als Bodensatz abtrennen läßt. Vorzugsweise besteht es im wesentlichen aus makroskopisch sichtbaren Kollagenfasern. Offenbart ist ferner ein Verfahren zur Herstellung einer Nahrungsmittelhülle, insbesondere einer künstlichen Wursthülle, unter Verwendung eines Kollagen-Konzentrats. Das Verfahren umfaßt (a) das Herstellen einer wäßrigen Kollagenmasse aus Tierhäuten oder anderen tierischen Quellen, (b) Konzentrieren der wäßrigen Kollagenmasse bis diese einen Feststoffanteil von 18 Gew.-% oder mehr, bevorzugt von 25 bis 80 Gew.-%, jeweils bezogen auf das Konzentrat, aufweist; (c) Versetzen des Konzentrats mit verdünnter wäßriger anorganischer und/oder organischer Säure, um eine Kollagenmasse zu erhalten, die (co)extrudierbar oder gießfähig ist, (d) Formen der Kollagenmasse zu einer Hülle durch ein (Co-)Extrusions- oder Gießverfahren, (e) Verfestigen der Hülle und gegebenenfalls (f) Trocknen der Hülle.
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An independent claim is included for a method for preparing a food casing (preferably artificial sausage casing), using the collagen concentrate, comprising: (a) preparing an aqueous collagen mass from animal hides or other animal sources; (b) concentrating the aqueous collagen mass until it has a solid fraction of 18 wt.% or more, based on the weight of the concentrate; (c) mixing the concentrate with water or dilute aqueous inorganic and/or organic acid to obtain a collagen mass, which is extrudable or castable; (d) shaping the collagen mass into a casing by (co)extrusion or casting process; (e) solidifying the casing, and optionally (f) drying the casing. Beschrieben ist ein filmbildendes Kollagen-Konzentrat, das mindestens 18 Gew.-% Trockensubstanz enthält, wobei sich mindestens 50 Gew.-% des Proteins aus einer aus dem Konzentrat hergestellten homogenen Suspension in einem 0,15 molaren wäßrigen Natriumdihydrogenphosphat-Puffer mit einem pH von 7 und einem rechnerischen Anteil an Trockensubstanz von 0,5 Gew.-% durch 15 min Zentrifugieren bei 1780 RFC bei 15 °C als Bodensatz abtrennen läßt. Vorzugsweise besteht es im wesentlichen aus makroskopisch sichtbaren Kollagenfasern. Offenbart ist ferner ein Verfahren zur Herstellung einer Nahrungsmittelhülle, insbesondere einer künstlichen Wursthülle, unter Verwendung eines Kollagen-Konzentrats. Das Verfahren umfaßt (a) das Herstellen einer wäßrigen Kollagenmasse aus Tierhäuten oder anderen tierischen Quellen, (b) Konzentrieren der wäßrigen Kollagenmasse bis diese einen Feststoffanteil von 18 Gew.-% oder mehr, bevorzugt von 25 bis 80 Gew.-%, jeweils bezogen auf das Konzentrat, aufweist; (c) Versetzen des Konzentrats mit verdünnter wäßriger anorganischer und/oder organischer Säure, um eine Kollagenmasse zu erhalten, die (co)extrudierbar oder gießfähig ist, (d) Formen der Kollagenmasse zu einer Hülle durch ein (Co-)Extrusions- oder Gießverfahren, (e) Verfestigen der Hülle und gegebenenfalls (f) Trocknen der Hülle.</description><language>eng ; fre ; ger</language><subject>BUTCHERING ; FOODS OR FOODSTUFFS ; FOODS, FOODSTUFFS, OR NON-ALCOHOLIC BEVERAGES, NOT COVERED BYSUBCLASSES A23B - A23J ; HUMAN NECESSITIES ; MEAT TREATMENT ; PHOSPHATIDE COMPOSITIONS FOR FOODSTUFFS ; PRESERVATION OF FOODS OR FOODSTUFFS, IN GENERAL ; PROCESSING MEAT, POULTRY, OR FISH ; PROCESSING POULTRY OR FISH ; PROTEIN COMPOSITIONS FOR FOODSTUFFS ; THEIR PREPARATION OR TREATMENT, e.g. COOKING, MODIFICATION OFNUTRITIVE QUALITIES, PHYSICAL TREATMENT ; THEIR TREATMENT, NOT COVERED BY OTHER CLASSES ; WORKING-UP PROTEINS FOR FOODSTUFFS</subject><creationdate>2009</creationdate><oa>free_for_read</oa><woscitedreferencessubscribed>false</woscitedreferencessubscribed></display><links><openurl>$$Topenurl_article</openurl><openurlfulltext>$$Topenurlfull_article</openurlfulltext><thumbnail>$$Tsyndetics_thumb_exl</thumbnail><linktohtml>$$Uhttps://worldwide.espacenet.com/publicationDetails/biblio?FT=D&amp;date=20090624&amp;DB=EPODOC&amp;CC=EP&amp;NR=2071959A1$$EHTML$$P50$$Gepo$$Hfree_for_read</linktohtml><link.rule.ids>230,308,776,881,25543,76294</link.rule.ids><linktorsrc>$$Uhttps://worldwide.espacenet.com/publicationDetails/biblio?FT=D&amp;date=20090624&amp;DB=EPODOC&amp;CC=EP&amp;NR=2071959A1$$EView_record_in_European_Patent_Office$$FView_record_in_$$GEuropean_Patent_Office$$Hfree_for_read</linktorsrc></links><search><creatorcontrib>BUEKER, MARION</creatorcontrib><creatorcontrib>BUEKER, GERT</creatorcontrib><creatorcontrib>GROLIG, GERHARD</creatorcontrib><title>Collagen concentrate, its use, as well as process for its fabrication</title><description>Film-forming collagen concentrate comprises at least 18 wt.% of collagen-dry matter, based on the total weight of the concentrate, where at least 50 wt.% of the protein from the homogeneous suspension (which is prepared from the concentrate in 0.15M aqueous sodium dihydrogen phosphate buffer having a pH of 7) and a portion of the dry matter (0.5 wt.%) are separated as sediment by centrifugation at 1780 relative force of centrifugation (RFC) for 15 minutes and at 15[deg] C. An independent claim is included for a method for preparing a food casing (preferably artificial sausage casing), using the collagen concentrate, comprising: (a) preparing an aqueous collagen mass from animal hides or other animal sources; (b) concentrating the aqueous collagen mass until it has a solid fraction of 18 wt.% or more, based on the weight of the concentrate; (c) mixing the concentrate with water or dilute aqueous inorganic and/or organic acid to obtain a collagen mass, which is extrudable or castable; (d) shaping the collagen mass into a casing by (co)extrusion or casting process; (e) solidifying the casing, and optionally (f) drying the casing. Beschrieben ist ein filmbildendes Kollagen-Konzentrat, das mindestens 18 Gew.-% Trockensubstanz enthält, wobei sich mindestens 50 Gew.-% des Proteins aus einer aus dem Konzentrat hergestellten homogenen Suspension in einem 0,15 molaren wäßrigen Natriumdihydrogenphosphat-Puffer mit einem pH von 7 und einem rechnerischen Anteil an Trockensubstanz von 0,5 Gew.-% durch 15 min Zentrifugieren bei 1780 RFC bei 15 °C als Bodensatz abtrennen läßt. Vorzugsweise besteht es im wesentlichen aus makroskopisch sichtbaren Kollagenfasern. Offenbart ist ferner ein Verfahren zur Herstellung einer Nahrungsmittelhülle, insbesondere einer künstlichen Wursthülle, unter Verwendung eines Kollagen-Konzentrats. 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An independent claim is included for a method for preparing a food casing (preferably artificial sausage casing), using the collagen concentrate, comprising: (a) preparing an aqueous collagen mass from animal hides or other animal sources; (b) concentrating the aqueous collagen mass until it has a solid fraction of 18 wt.% or more, based on the weight of the concentrate; (c) mixing the concentrate with water or dilute aqueous inorganic and/or organic acid to obtain a collagen mass, which is extrudable or castable; (d) shaping the collagen mass into a casing by (co)extrusion or casting process; (e) solidifying the casing, and optionally (f) drying the casing. Beschrieben ist ein filmbildendes Kollagen-Konzentrat, das mindestens 18 Gew.-% Trockensubstanz enthält, wobei sich mindestens 50 Gew.-% des Proteins aus einer aus dem Konzentrat hergestellten homogenen Suspension in einem 0,15 molaren wäßrigen Natriumdihydrogenphosphat-Puffer mit einem pH von 7 und einem rechnerischen Anteil an Trockensubstanz von 0,5 Gew.-% durch 15 min Zentrifugieren bei 1780 RFC bei 15 °C als Bodensatz abtrennen läßt. Vorzugsweise besteht es im wesentlichen aus makroskopisch sichtbaren Kollagenfasern. Offenbart ist ferner ein Verfahren zur Herstellung einer Nahrungsmittelhülle, insbesondere einer künstlichen Wursthülle, unter Verwendung eines Kollagen-Konzentrats. 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