Collagen concentrate, its use, as well as process for its fabrication
Film-forming collagen concentrate comprises at least 18 wt.% of collagen-dry matter, based on the total weight of the concentrate, where at least 50 wt.% of the protein from the homogeneous suspension (which is prepared from the concentrate in 0.15M aqueous sodium dihydrogen phosphate buffer having...
Gespeichert in:
Hauptverfasser: | , , |
---|---|
Format: | Patent |
Sprache: | eng ; fre ; ger |
Schlagworte: | |
Online-Zugang: | Volltext bestellen |
Tags: |
Tag hinzufügen
Keine Tags, Fügen Sie den ersten Tag hinzu!
|
Zusammenfassung: | Film-forming collagen concentrate comprises at least 18 wt.% of collagen-dry matter, based on the total weight of the concentrate, where at least 50 wt.% of the protein from the homogeneous suspension (which is prepared from the concentrate in 0.15M aqueous sodium dihydrogen phosphate buffer having a pH of 7) and a portion of the dry matter (0.5 wt.%) are separated as sediment by centrifugation at 1780 relative force of centrifugation (RFC) for 15 minutes and at 15[deg] C. An independent claim is included for a method for preparing a food casing (preferably artificial sausage casing), using the collagen concentrate, comprising: (a) preparing an aqueous collagen mass from animal hides or other animal sources; (b) concentrating the aqueous collagen mass until it has a solid fraction of 18 wt.% or more, based on the weight of the concentrate; (c) mixing the concentrate with water or dilute aqueous inorganic and/or organic acid to obtain a collagen mass, which is extrudable or castable; (d) shaping the collagen mass into a casing by (co)extrusion or casting process; (e) solidifying the casing, and optionally (f) drying the casing.
Beschrieben ist ein filmbildendes Kollagen-Konzentrat, das mindestens 18 Gew.-% Trockensubstanz enthält, wobei sich mindestens 50 Gew.-% des Proteins aus einer aus dem Konzentrat hergestellten homogenen Suspension in einem 0,15 molaren wäßrigen Natriumdihydrogenphosphat-Puffer mit einem pH von 7 und einem rechnerischen Anteil an Trockensubstanz von 0,5 Gew.-% durch 15 min Zentrifugieren bei 1780 RFC bei 15 °C als Bodensatz abtrennen läßt. Vorzugsweise besteht es im wesentlichen aus makroskopisch sichtbaren Kollagenfasern. Offenbart ist ferner ein Verfahren zur Herstellung einer Nahrungsmittelhülle, insbesondere einer künstlichen Wursthülle, unter Verwendung eines Kollagen-Konzentrats. Das Verfahren umfaßt (a) das Herstellen einer wäßrigen Kollagenmasse aus Tierhäuten oder anderen tierischen Quellen, (b) Konzentrieren der wäßrigen Kollagenmasse bis diese einen Feststoffanteil von 18 Gew.-% oder mehr, bevorzugt von 25 bis 80 Gew.-%, jeweils bezogen auf das Konzentrat, aufweist; (c) Versetzen des Konzentrats mit verdünnter wäßriger anorganischer und/oder organischer Säure, um eine Kollagenmasse zu erhalten, die (co)extrudierbar oder gießfähig ist, (d) Formen der Kollagenmasse zu einer Hülle durch ein (Co-)Extrusions- oder Gießverfahren, (e) Verfestigen der Hülle und gegebenenfalls (f) Trocknen der Hülle. |
---|