Method and device for freezing fluid matter

Die Erfindung betrifft ein Verfahren und eine Vorrichtung zum Gefrieren fließfähiger Materie, wie z.B. Bakteriensuspensionen. Die fließfähige Materie wird mittels einer Zweistromdüse 3 auf eine in einem Bad 4 befindliche kryogene Flüssigkeit aufgesprüht. Die Zweistromdüse 3 wird hierzu einerseits mi...

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Hauptverfasser: SCHNEEBERGER, HERIBERT, SONNENTAG, MICHAEL
Format: Patent
Sprache:eng ; fre ; ger
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creator SCHNEEBERGER, HERIBERT
SONNENTAG, MICHAEL
description Die Erfindung betrifft ein Verfahren und eine Vorrichtung zum Gefrieren fließfähiger Materie, wie z.B. Bakteriensuspensionen. Die fließfähige Materie wird mittels einer Zweistromdüse 3 auf eine in einem Bad 4 befindliche kryogene Flüssigkeit aufgesprüht. Die Zweistromdüse 3 wird hierzu einerseits mit der fließfähigen Materie und andererseits mit einem unter Druck stehenden Treibgas beaufschlagt. Vorzugsweise ist auch die fließfähige Materie druckbeaufschlagt. Durch Veränderung des Drucks des Treibgases und/oder des Drucks der fließfähigen Materie ist ein sehr weiter Bereich von gefrorenen Pulvern bis Pellets herstellbar. The invention relates to a method and a device for freezing fluid matter, such as, for example, bacterial suspensions. The fluid matter is sprayed by means of a dual-flow nozzle 3 onto a cryogenic liquid contained in a bath 4. For this, the dual-flow nozzle 3 is subjected, on the one hand, to the fluid matter and, on the other hand, to a propellent gas which is under pressure. Preferably, the fluid matter is also subjected to pressure. By varying the pressure of the propellent gas and/or the pressure of the fluid matter, a very wide range from frozen powders to pellets can be produced.
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Die fließfähige Materie wird mittels einer Zweistromdüse 3 auf eine in einem Bad 4 befindliche kryogene Flüssigkeit aufgesprüht. Die Zweistromdüse 3 wird hierzu einerseits mit der fließfähigen Materie und andererseits mit einem unter Druck stehenden Treibgas beaufschlagt. Vorzugsweise ist auch die fließfähige Materie druckbeaufschlagt. Durch Veränderung des Drucks des Treibgases und/oder des Drucks der fließfähigen Materie ist ein sehr weiter Bereich von gefrorenen Pulvern bis Pellets herstellbar. The invention relates to a method and a device for freezing fluid matter, such as, for example, bacterial suspensions. The fluid matter is sprayed by means of a dual-flow nozzle 3 onto a cryogenic liquid contained in a bath 4. For this, the dual-flow nozzle 3 is subjected, on the one hand, to the fluid matter and, on the other hand, to a propellent gas which is under pressure. Preferably, the fluid matter is also subjected to pressure. By varying the pressure of the propellent gas and/or the pressure of the fluid matter, a very wide range from frozen powders to pellets can be produced.</description><language>eng ; fre ; ger</language><subject>BEER ; BIOCHEMISTRY ; BLASTING ; CHEMISTRY ; COMBINED HEATING AND REFRIGERATION SYSTEMS ; COMPOSITIONS THEREOF ; CULTURE MEDIA ; ENZYMOLOGY ; FOODS OR FOODSTUFFS ; FOODS, FOODSTUFFS, OR NON-ALCOHOLIC BEVERAGES, NOT COVERED BYSUBCLASSES A23B - A23J ; HEAT PUMP SYSTEMS ; HEATING ; HUMAN NECESSITIES ; LIGHTING ; LIQUEFACTION SOLIDIFICATION OF GASES ; MANUFACTURE OR STORAGE OF ICE ; MECHANICAL ENGINEERING ; METALLURGY ; MICROBIOLOGY ; MICROORGANISMS OR ENZYMES ; MUTATION OR GENETIC ENGINEERING ; PRESERVATION OF FOODS OR FOODSTUFFS, IN GENERAL ; PRODUCING, WORKING OR HANDLING ICE ; PROPAGATING, PRESERVING OR MAINTAINING MICROORGANISMS ; REFRIGERATION OR COOLING ; SPIRITS ; THEIR PREPARATION OR TREATMENT, e.g. COOKING, MODIFICATION OFNUTRITIVE QUALITIES, PHYSICAL TREATMENT ; THEIR TREATMENT, NOT COVERED BY OTHER CLASSES ; VINEGAR ; WEAPONS ; WINE</subject><creationdate>1991</creationdate><oa>free_for_read</oa><woscitedreferencessubscribed>false</woscitedreferencessubscribed></display><links><openurl>$$Topenurl_article</openurl><openurlfulltext>$$Topenurlfull_article</openurlfulltext><thumbnail>$$Tsyndetics_thumb_exl</thumbnail><linktohtml>$$Uhttps://worldwide.espacenet.com/publicationDetails/biblio?FT=D&amp;date=19910911&amp;DB=EPODOC&amp;CC=EP&amp;NR=0445786A1$$EHTML$$P50$$Gepo$$Hfree_for_read</linktohtml><link.rule.ids>230,308,776,881,25542,76289</link.rule.ids><linktorsrc>$$Uhttps://worldwide.espacenet.com/publicationDetails/biblio?FT=D&amp;date=19910911&amp;DB=EPODOC&amp;CC=EP&amp;NR=0445786A1$$EView_record_in_European_Patent_Office$$FView_record_in_$$GEuropean_Patent_Office$$Hfree_for_read</linktorsrc></links><search><creatorcontrib>SCHNEEBERGER, HERIBERT</creatorcontrib><creatorcontrib>SONNENTAG, MICHAEL</creatorcontrib><title>Method and device for freezing fluid matter</title><description>Die Erfindung betrifft ein Verfahren und eine Vorrichtung zum Gefrieren fließfähiger Materie, wie z.B. Bakteriensuspensionen. Die fließfähige Materie wird mittels einer Zweistromdüse 3 auf eine in einem Bad 4 befindliche kryogene Flüssigkeit aufgesprüht. Die Zweistromdüse 3 wird hierzu einerseits mit der fließfähigen Materie und andererseits mit einem unter Druck stehenden Treibgas beaufschlagt. Vorzugsweise ist auch die fließfähige Materie druckbeaufschlagt. Durch Veränderung des Drucks des Treibgases und/oder des Drucks der fließfähigen Materie ist ein sehr weiter Bereich von gefrorenen Pulvern bis Pellets herstellbar. The invention relates to a method and a device for freezing fluid matter, such as, for example, bacterial suspensions. The fluid matter is sprayed by means of a dual-flow nozzle 3 onto a cryogenic liquid contained in a bath 4. For this, the dual-flow nozzle 3 is subjected, on the one hand, to the fluid matter and, on the other hand, to a propellent gas which is under pressure. Preferably, the fluid matter is also subjected to pressure. By varying the pressure of the propellent gas and/or the pressure of the fluid matter, a very wide range from frozen powders to pellets can be produced.</description><subject>BEER</subject><subject>BIOCHEMISTRY</subject><subject>BLASTING</subject><subject>CHEMISTRY</subject><subject>COMBINED HEATING AND REFRIGERATION SYSTEMS</subject><subject>COMPOSITIONS THEREOF</subject><subject>CULTURE MEDIA</subject><subject>ENZYMOLOGY</subject><subject>FOODS OR FOODSTUFFS</subject><subject>FOODS, FOODSTUFFS, OR NON-ALCOHOLIC BEVERAGES, NOT COVERED BYSUBCLASSES A23B - A23J</subject><subject>HEAT PUMP SYSTEMS</subject><subject>HEATING</subject><subject>HUMAN NECESSITIES</subject><subject>LIGHTING</subject><subject>LIQUEFACTION SOLIDIFICATION OF GASES</subject><subject>MANUFACTURE OR STORAGE OF ICE</subject><subject>MECHANICAL ENGINEERING</subject><subject>METALLURGY</subject><subject>MICROBIOLOGY</subject><subject>MICROORGANISMS OR ENZYMES</subject><subject>MUTATION OR GENETIC ENGINEERING</subject><subject>PRESERVATION OF FOODS OR FOODSTUFFS, IN GENERAL</subject><subject>PRODUCING, WORKING OR HANDLING ICE</subject><subject>PROPAGATING, PRESERVING OR MAINTAINING MICROORGANISMS</subject><subject>REFRIGERATION OR COOLING</subject><subject>SPIRITS</subject><subject>THEIR PREPARATION OR TREATMENT, e.g. COOKING, MODIFICATION OFNUTRITIVE QUALITIES, PHYSICAL TREATMENT</subject><subject>THEIR TREATMENT, NOT COVERED BY OTHER CLASSES</subject><subject>VINEGAR</subject><subject>WEAPONS</subject><subject>WINE</subject><fulltext>true</fulltext><rsrctype>patent</rsrctype><creationdate>1991</creationdate><recordtype>patent</recordtype><sourceid>EVB</sourceid><recordid>eNrjZND2TS3JyE9RSMxLUUhJLctMTlVIyy9SSCtKTa3KzEtXSMspzUxRyE0sKUkt4mFgTUvMKU7lhdLcDApuriHOHrqpBfnxqcUFicmpeakl8a4BBiYmpuYWZo6GxkQoAQDuECjE</recordid><startdate>19910911</startdate><enddate>19910911</enddate><creator>SCHNEEBERGER, HERIBERT</creator><creator>SONNENTAG, MICHAEL</creator><scope>EVB</scope></search><sort><creationdate>19910911</creationdate><title>Method and device for freezing fluid matter</title><author>SCHNEEBERGER, HERIBERT ; SONNENTAG, MICHAEL</author></sort><facets><frbrtype>5</frbrtype><frbrgroupid>cdi_FETCH-epo_espacenet_EP0445786A13</frbrgroupid><rsrctype>patents</rsrctype><prefilter>patents</prefilter><language>eng ; fre ; ger</language><creationdate>1991</creationdate><topic>BEER</topic><topic>BIOCHEMISTRY</topic><topic>BLASTING</topic><topic>CHEMISTRY</topic><topic>COMBINED HEATING AND REFRIGERATION SYSTEMS</topic><topic>COMPOSITIONS THEREOF</topic><topic>CULTURE MEDIA</topic><topic>ENZYMOLOGY</topic><topic>FOODS OR FOODSTUFFS</topic><topic>FOODS, FOODSTUFFS, OR NON-ALCOHOLIC BEVERAGES, NOT COVERED BYSUBCLASSES A23B - A23J</topic><topic>HEAT PUMP SYSTEMS</topic><topic>HEATING</topic><topic>HUMAN NECESSITIES</topic><topic>LIGHTING</topic><topic>LIQUEFACTION SOLIDIFICATION OF GASES</topic><topic>MANUFACTURE OR STORAGE OF ICE</topic><topic>MECHANICAL ENGINEERING</topic><topic>METALLURGY</topic><topic>MICROBIOLOGY</topic><topic>MICROORGANISMS OR ENZYMES</topic><topic>MUTATION OR GENETIC ENGINEERING</topic><topic>PRESERVATION OF FOODS OR FOODSTUFFS, IN GENERAL</topic><topic>PRODUCING, WORKING OR HANDLING ICE</topic><topic>PROPAGATING, PRESERVING OR MAINTAINING MICROORGANISMS</topic><topic>REFRIGERATION OR COOLING</topic><topic>SPIRITS</topic><topic>THEIR PREPARATION OR TREATMENT, e.g. COOKING, MODIFICATION OFNUTRITIVE QUALITIES, PHYSICAL TREATMENT</topic><topic>THEIR TREATMENT, NOT COVERED BY OTHER CLASSES</topic><topic>VINEGAR</topic><topic>WEAPONS</topic><topic>WINE</topic><toplevel>online_resources</toplevel><creatorcontrib>SCHNEEBERGER, HERIBERT</creatorcontrib><creatorcontrib>SONNENTAG, MICHAEL</creatorcontrib><collection>esp@cenet</collection></facets><delivery><delcategory>Remote Search Resource</delcategory><fulltext>fulltext_linktorsrc</fulltext></delivery><addata><au>SCHNEEBERGER, HERIBERT</au><au>SONNENTAG, MICHAEL</au><format>patent</format><genre>patent</genre><ristype>GEN</ristype><title>Method and device for freezing fluid matter</title><date>1991-09-11</date><risdate>1991</risdate><abstract>Die Erfindung betrifft ein Verfahren und eine Vorrichtung zum Gefrieren fließfähiger Materie, wie z.B. Bakteriensuspensionen. Die fließfähige Materie wird mittels einer Zweistromdüse 3 auf eine in einem Bad 4 befindliche kryogene Flüssigkeit aufgesprüht. Die Zweistromdüse 3 wird hierzu einerseits mit der fließfähigen Materie und andererseits mit einem unter Druck stehenden Treibgas beaufschlagt. Vorzugsweise ist auch die fließfähige Materie druckbeaufschlagt. Durch Veränderung des Drucks des Treibgases und/oder des Drucks der fließfähigen Materie ist ein sehr weiter Bereich von gefrorenen Pulvern bis Pellets herstellbar. The invention relates to a method and a device for freezing fluid matter, such as, for example, bacterial suspensions. The fluid matter is sprayed by means of a dual-flow nozzle 3 onto a cryogenic liquid contained in a bath 4. For this, the dual-flow nozzle 3 is subjected, on the one hand, to the fluid matter and, on the other hand, to a propellent gas which is under pressure. Preferably, the fluid matter is also subjected to pressure. 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