Controlling or regulating cooking apparatus, by detecting position of product(s) being cooked, e.g. meat pieces, on carrier using emitted infrared radiation then treating, e.g. heating or cooling, utilizing results

In a method for controlling or regulating cooking apparatus, by detecting the position of product(s) being cooked in or on a carrier then treating using heat, cold, steam, gas, liquid, solids, electromagnetic radiation, an electric field and/or a magnetic field, infrared (IR) radiation from the prod...

Ausführliche Beschreibung

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Bibliographische Detailangaben
Hauptverfasser: STERZEL, ROLAND, KLASMEIER, JUERGEN, GREINER, MICHAEL, LAUTERBACH, KATRIN
Format: Patent
Sprache:eng ; ger
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Beschreibung
Zusammenfassung:In a method for controlling or regulating cooking apparatus, by detecting the position of product(s) being cooked in or on a carrier then treating using heat, cold, steam, gas, liquid, solids, electromagnetic radiation, an electric field and/or a magnetic field, infrared (IR) radiation from the product and/or the carrier is detected and evaluated to determine the position of the product(s). Independent claims are included for: (1) an IR measuring device (20) for carrying out the process, having at least one movable IR sensor and/or several IR sensors (21, 22) for monitoring at least a first surface (11) of the cooked product carrier (10); and (2) cooking apparatus with an IR measuring device as above, including a controlling and/or regulating unit (15) operatively connected with a heating, cooling, steam generating, gas supply, aeration, injection, dosing, electromagnetic radiation generating, electric field generating and/or magnetic field generating device, so that the cooking process is controlled on the basis of the data transmitted from the IR measuring device for targetted treatment with heat, cold, etc. Die vorliegende Erfindung betrifft ein Verfahren zur Steuerung oder Regelung eines Gargeräts, indem nach Erfassen der Position zumindest eines Gargutes in oder auf einem Gargutträger dasselbe gezielt beaufschlagt wird mit Wärme, Kälte, Dampf, einem Gas, einer Flüssigkeit, einem Festkörper, elektromagnetischer Strahlung, einem elektrischen Feld und/oder einem magnetischen Feld, wobei Infrarotstrahlung des Gargutes und/oder des Gargutträgers zur Bestimmung der Position des Gargutes erfaßt und ausgewertet wird; eine Intrarotmeßeinrichtung zum Durchführen solch eines Verfahrens und Gargerät mit solch einer Infrarotmeßeinrichtung.