Pasteurization of fruit juices comprises an operating phase and stand by phase in which the food is passed across a flow path in a closed cycle circulating medium within the range of pasteurization stretch

The heating distance is brought on a pasteurization temperature and cooled down by a cooling stretch and the parts of the flow path is precooled directly before transition in an operating phase. The precooling parts of the flow path takes place by the supply of a cooled medium (121) into the flow pa...

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1. Verfasser: RAUCH, JUERGEN
Format: Patent
Sprache:eng ; ger
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Beschreibung
Zusammenfassung:The heating distance is brought on a pasteurization temperature and cooled down by a cooling stretch and the parts of the flow path is precooled directly before transition in an operating phase. The precooling parts of the flow path takes place by the supply of a cooled medium (121) into the flow path and the food (111) is placed across the flow path is suspended during the transition in the operating phase. The operating phase is cooled along the cooling stretch before the food is supplied into the flow path by the medium having an ice storage, which is used as a cooling energy storage are loaded during the stand by phase. The process further having the catching storage (130), which is a hot water tank. The temperature on the flow path before the transition to the operating phase to be precooled directly at 0.5[deg]C. An independent claim is included for a device using the above pasteurization. Die Erfindung betrifft ein Verfahren zum Pasteurisieren eines fließfähigen Lebensmittels (111), bei dem in einer Betriebsphase das Lebensmittel über einen vorgegebenen Strömungsweg geführt und dabei zunächst entlang einer Heizstrecke (S1) auf eine vorgegebene Pasteurisiertemperatur gebracht, über eine vorgegebene Pasteurisierstrecke (S2) geführt und anschließend entlang einer Kühlstrecke (S3) wieder unter eine vorgegebene Temperatur abgekühlt wird, und wobei in einer Bereitschaftsphase ein entlang des Strömungsweges in einem geschlossenen Kreislauf umlaufendes Medium im Bereich der Pasteurisierstrecke (S2) mit einer Temperatur im Bereich der Pasteurisiertemperatur geführt wird. Das umlaufende Medium wird in der Bereitschaftsphase über den gesamten Kreislauf einschließlich der Kühlstrecke (S3) mit einer Temperatur im Bereich der Pasteurisiertemperatur geführt, wobei Teile des Strömungsweges unmittelbar vor einem Übergang in die Betriebsphase vorgekühlt werden.