The Catalytic Effect of Bromide in the Hypochlorite Oxidation of Linear Dextrins and Inulin

The effect of bromide in the hypochlorite oxidation of amylodextrins (short chain amylose) and inulin on the reaction rate was investigated. It was found both in the linear dextrins and inulin oxidation that the rate increases linearly with the sodium bromide concentration, which proves the catalyti...

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Veröffentlicht in:Starch - Stärke 1994, Vol.46 (3), p.101-106
Hauptverfasser: Besemer, Arie C., van Bekkum, Herman
Format: Artikel
Sprache:eng
Online-Zugang:Volltext
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Beschreibung
Zusammenfassung:The effect of bromide in the hypochlorite oxidation of amylodextrins (short chain amylose) and inulin on the reaction rate was investigated. It was found both in the linear dextrins and inulin oxidation that the rate increases linearly with the sodium bromide concentration, which proves the catalytic effect of this substance. The origin of the catalysis is the rapid Br−/OCl− conversion. The second‐order rate constant of the reaction Carbohydrate + HOBr/OBr− → polycarboxylates + HBr/Br− was determined at pH 9.0 and 294‐298 K. The activation energy for the oxidation of amylodextrins amounts to 67 kJ.mole−1. The highest rate was found at pH 8.25. The reaction rate is almost independent of pH in the region 8.5–9.5. Because of the simultaneous occurrence of bromine, Br3−. hypobromous acid and hypobromite in the pH region investigated, it is difficult to elucidate the oxidation mechanism. Die katalytische Wirkung von Bromid bei der Hypochloritoxidation von linearen Dextrinen und Inulin. Die Wirkung von Bromid bei der Hypochloritoxidation von Amylodextrinen (kurzkettige Amylose) und Inulin auf die Reaktionsgeschwindigkeit wurde untersucht. Es wurde gefunden, daß sowohl bei linearen Dextrinen als auch bei Inulin die Geschwindigkeit linear mit der Natriumbromid‐Konzentration zunimmt, was den katalytischen Effekt dieser Substanz beweist. Ursprung der Katalyse ist die rasche Br−/OCl−‐Umwandlung. Die Geschwindigkeitskonstante zweiter Ordnung der Reaktion. Kohlenhydrat + HOBr/OBr− → Polycarboxylate + HBr/Br− wurde bestimmt bei pH 9.0 und 294‐298 K. Die Aktivierungsenergie für die Oxidation betrug 67kJ.Mol−. Die höchste Geschwindigkeit wurde bei pH 8,25 gefunden. Die Reaktionsgeschwindigkeit ist im Bereich von 8,5‐9,5 fast vom pH‐Wert unabhängig. Wegen des gleichzeitigen Auftretens von Brom. Br3−, unterbromiger Säure und Hypobromit in dem untersuchten pH‐Bereich ist die Aufklärung des Oxidationsmechanismus schwierig.
ISSN:0038-9056
1521-379X
DOI:10.1002/star.19940460306