Semitechnical Methods for the Isolation of Wrinkled Pea Protein
Isoelectric precipitation and ultrafiltration were tested as semitechnical methods for the isolation of wrinkled pea protein. By aqueous extraction of wrinkled pea flour followed by centrifugation approximately 90% of the total protein could be isolated. Using isoelectric precipitation at pH 4,4 and...
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Veröffentlicht in: | Starch - Stärke 1993, Vol.45 (3), p.81-84 |
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Hauptverfasser: | , , |
Format: | Artikel |
Sprache: | eng |
Online-Zugang: | Volltext |
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Zusammenfassung: | Isoelectric precipitation and ultrafiltration were tested as semitechnical methods for the isolation of wrinkled pea protein. By aqueous extraction of wrinkled pea flour followed by centrifugation approximately 90% of the total protein could be isolated. Using isoelectric precipitation at pH 4,4 and centrifugation by means of a separator, followed by washing and defatting steps, 65% of the protein contained in the flour were isolated from the extracted protein solution. The crude protein content of this fraction proved to be 83% in dry matter (D.M.). Ultra‐and diafiltration with a plate and frame process unit were used as alternative methods of protein separation. By diafiltration at optimized process conditions, i.e. temperature, pressure and degree of concentration, a crude protein content of 82% D.M. was achieved in the concentrate. The yield of the native final product was 83%.
Halbtechnishe Verfahren für die Isolierung von Markerbsenprotein. Für die Isolierung von Markerbsenprotein wurden die isoelektrische Fällung und die Ultrafiltration als halbtechnische Trennverfahren untersucht. Durch wäßrige Extraktion des Markerbsenmehls und nachfolgende Zentrifugation ließen sich nahezu 90% des Gesamtproteins isolieren. Dabei wurden aus der extrahierten Proteinlösung 65% des im Mehl enthaltenen Proteins unter Einsatz einer isolelektrischen Fällung bei pH 4.4, gefolgt von einer Abtrennung in einem Separator sowie anschließender Wasch‐ und Entfettungsschritte, gewonnen. Der Rohproteingehalt dieser Fraktion erreichte 83% in der Trockensubstanz (i. TS). Als alternative Verfahren der Proteinabtrennung wurden die Ultra‐ und die Diafiltration mittels einer Flachmembran‐Prozeßeinheit eingesetzt. Über die Diafiltration ließ sich unter optimierten Verfahrensbedingungen bezüglich Temperatur, Druck und Konzentrationsgrad ein Rohproteingehalt von 82% i. TS im Konzentrat erzielen. Die Ausbeute an nativem Endprodukt betrug 83%. |
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ISSN: | 0038-9056 1521-379X |
DOI: | 10.1002/star.19930450302 |