Supramolecular Structure of Legume Starches Revealed by X-Ray Scattering
The X‐ray wide‐angle scattering patterns of legume starches are attributed to the C‐type in contrast to the A‐ and B‐type of cereal and root starches. Starting from the question if this C‐pattern is to be considered as a mixed A‐ and B‐type or as an independent X‐ray wide‐angle diffractogram. examin...
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Veröffentlicht in: | Starch - Stärke 1990, Vol.42 (5), p.175-178 |
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Hauptverfasser: | , , , |
Format: | Artikel |
Sprache: | eng |
Online-Zugang: | Volltext |
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Zusammenfassung: | The X‐ray wide‐angle scattering patterns of legume starches are attributed to the C‐type in contrast to the A‐ and B‐type of cereal and root starches. Starting from the question if this C‐pattern is to be considered as a mixed A‐ and B‐type or as an independent X‐ray wide‐angle diffractogram. examinations have been performed with starches from Vicia faba and Pisum sativum in comparison with pure A‐ and B‐type starches from maize and potato. The phase proportions in the crystalline parts of the C‐starches were calculated by means of a linear regression method. The pea starch is composed of 38.6% type B and 61.4% type A, and for the starch of bean we calculated 17.0% type B and 83.0% type A. By these results as well as by the high values for the correlation coefficients it is proved that the starch C‐polymorph is a mixture of A‐ and B‐unit cells. The legume starches consist of starch granules of pure A‐type as well as of pure B‐type in varying relations.
Die übermolekulare Struktur von Leguminosenstärken, bestimmt mittels Röntgen‐Streuung.
Die Röntgen‐Weitwinkelstreukurven der Leguminosenstärken werden dem C‐Typ im Vergleich zum A‐ und B‐Typ der Getreide‐ und Wurzelstärken zugeordnet. Von der Frage ausgehend, ob das C‐Diagramm sich aus den A‐und B‐Diagrammen zusammensetzt oder ein eigenständiges drittes Polymorph darstellt, wurden Röntgen‐Weitwinkeluntersuchungen an Stärken aus der Ackerbohne und der Erbse im Vergleich mit den reinen A‐ und B‐Typ‐Stärken aus Mais und Kartoffeln vorgenommen. Mittels linearer Regression berechneten wir die entsprechenden Phasenanteile in den kristallinen Bereichen der C‐Stärken. Erbsenstärke enthält 38,6% B‐Typ und 61,4% A‐Typ. Für Ackerbohnenstärke erhielten wir 17,0% B‐Typ und 83,0% A‐Typ. Damit und aufgrund der hohen Korrelationskoeffizienten wird bewiesen, daß das C‐Polymorph eine Mischung aus A‐ und B‐Einheitszellen ist. Die Leguminosenstärken setzen sich aus Stärkekörnern zusammen, die jeweils den reinen A‐ bzw. B‐Typ in verschiedenen Anteilen enthalten. |
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ISSN: | 0038-9056 1521-379X |
DOI: | 10.1002/star.19900420504 |