Studies on isolation and physicochemical properties of starch from moth bean (Phaseolus aconitifolius)

Starch has been isolated and purified from the moth bean. The yield was about 33.5% of starch from the whole legume seeds. The amylose content of the starch was found to be 26.4%. The gelatinization temperature range was 62–72 °C. The starch exhibited single stage swelling and low solubility pattern...

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Bibliographische Detailangaben
Veröffentlicht in:Die Stärke 1982, Vol.34 (6), p.189-192
Hauptverfasser: Wankhede, D.B, Ramteke, R.S
Format: Artikel
Sprache:eng
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Beschreibung
Zusammenfassung:Starch has been isolated and purified from the moth bean. The yield was about 33.5% of starch from the whole legume seeds. The amylose content of the starch was found to be 26.4%. The gelatinization temperature range was 62–72 °C. The starch exhibited single stage swelling and low solubility pattern. The extensive solubility in dimethylsulfoxide may be attributed to heterogeneous bonding forces within the granule. The amylolytic susceptibility of native and gelatinized starch with amylolytic enzymes have been studied. The starch was found to be non‐ionic. Untersuchungen über Isolierung und physikalisch‐chemische Eigenschaften der Stärke der Moth‐Bohnen (Phaseolus aconitifolius). Aus Moth‐Bohnen wurde die Stärke isoliert und gereinigt. Die Ausbeute betrug 33,5% Stärke, bezogen auf das gesamte Samenmaterial. Der Amylosegehalt der Stärke wurde mit 26,4% bestimmt; der Verkleisterungsbereich lag bei 62–72 °C. Die Stärke zeigte einstufiges Quellverhalten und nur geringe Löslichkeit. Die besonders ausgeprägte Löslichkeit in Dimethylsulfoxid dürfte den heterogenen Bindungskräften innerhalb des Stärkekorns zuzuschreiben sein. Die amylolytische Angreifbarkeit der nativen und der verkleisterten Stärke wurde untersucht. Die Stärke war nichtionisch.
ISSN:0038-9056
1521-379X
DOI:10.1002/star.19820340604