Saccharides of Developing Wheat Grain Determined by 13 C‐NMR Spectroscopy

Automated carbon‐13 nuclear magnetic resonance spectroscopy of saccharides from wheat serially harvested through one growing season showed variation of glucose, fructose, sucrose and maltose similar to previous analyses. In a diurnal series glucose and fructose concentrations fluctuated periodically...

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Veröffentlicht in:Starch - Stärke 1980-01, Vol.32 (6), p.198-205
Hauptverfasser: Meredith, Peter, Dengate, Howard N., Hennessy, Wayne, Blunt, John W., Hartshorn, M. W., Munro, Murray H.
Format: Artikel
Sprache:eng
Online-Zugang:Volltext
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Beschreibung
Zusammenfassung:Automated carbon‐13 nuclear magnetic resonance spectroscopy of saccharides from wheat serially harvested through one growing season showed variation of glucose, fructose, sucrose and maltose similar to previous analyses. In a diurnal series glucose and fructose concentrations fluctuated periodically but were relatively unaffected by light and dark. Qualitative 13 C‐NMR showed myo ‐inositol, glycerol, 1‐kestose, 6‐kestose, and glucofructans with glucose: fructose ratios up to 1:12. With increasing chain length there were increasing proportions of 6–2 over 1–2 linkages. Sugars previously reported but not found here included xylose, arabinose, mannose, galactose, raffinose, fructosyl raffinose, stachyose, melecitose and maltotriose. Bestimmung der Saccharide des sich entwickelnden Weizenkorns durch 13 C‐NMR‐Spektroskopie. Die automatische 13 C‐Kernresonanzspektroskopie der Saccharide von Weizen, der während einer Wachstumsperiode regelmäßig geerntet wurde, zeigte ähnlich wie bei früheren Untersuchungen Veränderungen hinsichtlich des Glucose‐, Fructose‐, Saccharose‐ und Maltosegehaltes. Bei einer täglich untersuchten Serie schwankten die Glucose‐ und Fructosekonzentrationen regelmäßig, aber sie waren relativ unbeeinflußt durch Licht und Dunkelheit. Durch qualitative 13 C‐NMR konnten myo ‐Inositol, Glycerol, 1‐Kestose, 6‐Kestose und Glucofructane mit einem Glucose: Fructose‐Verhältnis bis zu 1:12 nachgewiesen werden. Mit wachsender Kettenlänge nahmen die 6,2‐ gegenüber den 1,2‐Bindungen zu. Zu den Zuckerarten, die bei früheren Untersuchungen aber nicht bei den vorliegenden Untersuchungen gefunden worden sind, gehören Xylose, Arabinose, Mannose, Galactose, Raffinose, Fructosylraffinose, Stachyose, Melicitose und Maltotriose.
ISSN:0038-9056
1521-379X
DOI:10.1002/star.19800320606