Saccharides of Developing Wheat Grain Determined by 13 C‐NMR Spectroscopy
Automated carbon‐13 nuclear magnetic resonance spectroscopy of saccharides from wheat serially harvested through one growing season showed variation of glucose, fructose, sucrose and maltose similar to previous analyses. In a diurnal series glucose and fructose concentrations fluctuated periodically...
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Veröffentlicht in: | Starch - Stärke 1980-01, Vol.32 (6), p.198-205 |
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Format: | Artikel |
Sprache: | eng |
Online-Zugang: | Volltext |
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Zusammenfassung: | Automated carbon‐13 nuclear magnetic resonance spectroscopy of saccharides from wheat serially harvested through one growing season showed variation of glucose, fructose, sucrose and maltose similar to previous analyses. In a diurnal series glucose and fructose concentrations fluctuated periodically but were relatively unaffected by light and dark. Qualitative
13
C‐NMR showed
myo
‐inositol, glycerol, 1‐kestose, 6‐kestose, and glucofructans with glucose: fructose ratios up to 1:12. With increasing chain length there were increasing proportions of 6–2 over 1–2 linkages. Sugars previously reported but not found here included xylose, arabinose, mannose, galactose, raffinose, fructosyl raffinose, stachyose, melecitose and maltotriose.
Bestimmung der Saccharide des sich entwickelnden Weizenkorns durch
13
C‐NMR‐Spektroskopie.
Die automatische
13
C‐Kernresonanzspektroskopie der Saccharide von Weizen, der während einer Wachstumsperiode regelmäßig geerntet wurde, zeigte ähnlich wie bei früheren Untersuchungen Veränderungen hinsichtlich des Glucose‐, Fructose‐, Saccharose‐ und Maltosegehaltes. Bei einer täglich untersuchten Serie schwankten die Glucose‐ und Fructosekonzentrationen regelmäßig, aber sie waren relativ unbeeinflußt durch Licht und Dunkelheit. Durch qualitative
13
C‐NMR konnten
myo
‐Inositol, Glycerol, 1‐Kestose, 6‐Kestose und Glucofructane mit einem Glucose: Fructose‐Verhältnis bis zu 1:12 nachgewiesen werden. Mit wachsender Kettenlänge nahmen die 6,2‐ gegenüber den 1,2‐Bindungen zu. Zu den Zuckerarten, die bei früheren Untersuchungen aber nicht bei den vorliegenden Untersuchungen gefunden worden sind, gehören Xylose, Arabinose, Mannose, Galactose, Raffinose, Fructosylraffinose, Stachyose, Melicitose und Maltotriose. |
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ISSN: | 0038-9056 1521-379X |
DOI: | 10.1002/star.19800320606 |