Random interesterification of fat blends with alkali catalysts

Random interestification of fat blends, composed from vegetable oil and fully hydrogenated vegetable oil, catalyzed by sodium hydroxide and sodium methoxide, has been investigated. Sodium methoxide was used as a reference catalyst to evaluate the influence and the catalytic efficiency of NaOH on int...

Ausführliche Beschreibung

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Bibliographische Detailangaben
Veröffentlicht in:Fett (Weinheim) 1996, Vol.98 (2), p.60-65
Hauptverfasser: HURTOVA, S, SCHMIDT, S, ZEMANOVIC, J, SIMON, P, SEKRETAR, S
Format: Artikel
Sprache:eng
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Beschreibung
Zusammenfassung:Random interestification of fat blends, composed from vegetable oil and fully hydrogenated vegetable oil, catalyzed by sodium hydroxide and sodium methoxide, has been investigated. Sodium methoxide was used as a reference catalyst to evaluate the influence and the catalytic efficiency of NaOH on interesterification. Sodium hydroxide was found to be a suitable catalyst for this purpose. The choice of methods suitable for the investigation of interesterification reactions and characterization of the initial fat blends and their interesterified products is described. The randomization was followed by the changes in the triacylglycerol (TAG) composition of the fat blends determined by HPLC and high temperature GLC. This triacylglycerol composition of the original blends and the randomized products with the physical properties such as melting behaviour, crystallization and solid fat content were compared. The results show that the randomization of vegetable oil ‐ fully hydrogenated vegetable oil fat blends in various ratios can be used to produce fats with desired physical and nutritional properties. Statistische Umesterung von Fettgemischen mit Hilfe von alkalischen Katalysatoren. Die statistische Umesterung von Gemischen aus unveränderten und vollständig hydrierten Pflanzenölen mit Natriumhydroxid bzw. Natriummethoxid als Katalysator wurde untersucht. Natriummethoxid wurde als Referenzkatalysator verwendet, um den Einfluß und die katalytische Wirksamkeit von Natriumhydroxid auf die Umesterung zu bewerten. Natriumhydroxid erwies sich als geeigneter Katalysator für diesen Zweck. Ferner wird die Wahl geeigneter Methoden für die Untersuchung von Umesterungsreaktionen und die Charakterisierung der Ausgangsfettmischung sowie der umgeesterten Produkte beschrieben. Die durch die Randomisierung verursachte Veränderung der Triacylglycerid (TAG)‐Zusammensetzung der Fettmischungen wurde durch HPLC und Hochtemperatur‐Gaschromatographie ermittelt. Die Triacylglycerid‐Zusammensetzung der Ausgangsmischungen und der umgeesterten Produkte sowie ihre physikalischen Eigenschaften wie Schmelzverhalten, Kristallisation und Gehalt an festem Fett wurden verglichen. Die Versuche haben ergeben, daß sich die Randomisierung von Gemischen aus unveränderten und vollständig hydrierten Pflanzenölen in unterschiedlichen Mengenverhältnissen gut eignet, um Fette mit gewünschten physikalischen und Ernährungseigenschaften herzustellen.
ISSN:0931-5985
1521-4133
DOI:10.1002/lipi.19960980205