Importance and utilization of amaranth in food industry Part I. Characteristic of grain and average chemical constitution of whole amaranth flour
Amaranth seeds are very small. Their bulk density is 843 g dm−3. Basic analysis of amaranth whole flour from Slovakia proved evidently a high content of proteins (17.7% on dry basis), what is typical for amaranths. The lipid content of amaranth grains is rather high (7.32% on d. b.). Amaranths with...
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Veröffentlicht in: | Die Nahrung 1994, Vol.38 (4), p.378-381 |
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Hauptverfasser: | , , , , |
Format: | Artikel |
Sprache: | eng |
Online-Zugang: | Volltext |
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Zusammenfassung: | Amaranth seeds are very small. Their bulk density is 843 g dm−3. Basic analysis of amaranth whole flour from Slovakia proved evidently a high content of proteins (17.7% on dry basis), what is typical for amaranths. The lipid content of amaranth grains is rather high (7.32% on d. b.). Amaranths with their high content of fat are similar to oats. From the point of storage time of the amaranth flour the high content of fat was assumed as an unfavourable factor. The quantity of fiber (4.91% on d.b.) is comparable with more varieties of amaranth cultivated abroad. Amaranth has a relatively high content of Ca, Mg, P, K and Fe. The quantity of thiamine corresponds to the average values of amaranth grown abroad. Riboflavin is present up to quadruple amount in comparison to the literature. The acidity of flour during 6 weeks of resting increased relatively little.
Bedeutung und Verwertung von Amaranth in der Nahrungsmittelindustrie. 1. Mitt. Charakteristik der Körner und mittlere chemische Zusammensetzung von Amaranth‐Vollmehl.
Amaranthsamen sind sehr klein, ihre Dichte beträgt 843 g · dm−3 Die Analyse von Amaranth‐Vollmehl aus der Slowakei zeigt einen hohen Proteingehalt (17,7% i. T.), der typisch für Amaranth ist. Der Lipidgehalt ist mit 7,32% i. T. relativ hoch und dem Hafer ähnlich. Hinsichtlich der Lagerfähigkeit von Amaranthmehl ist der hohe Fettgehalt ein ungünstiger Faktor. Der Gehalt an Rohfaser (4,91% i. T.) ist mit anderen Amaranth‐Varietäten aus Übersee vergleichbar. Amaranth weist einen relativ hohen Gehalt an Ca, Mg, P, K und Fe auf. Der Thiamingehalt entspricht durchschnittlichen Werten von Überseeproben. Der Riboflavingehalt ist gegenüber Literaturwerten bis zu vierfach überhöht. Der Säuregrad erhöht sich während einer 6wöchigen Lagerung nur wenig. |
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ISSN: | 0027-769X 1521-3803 |
DOI: | 10.1002/food.19940380405 |