Polyaddition of o- and p-phenylenedioxydiacetic acids to diisocyanates

o‐ and p‐Phenylenedioxydiacetic acid (o‐, p‐PhDDA) undergo in presence of 1,6‐hexamethylene (HMDI)‐,2,4‐toluylene (TDI)‐,4,4′‐dibenzyl (DBDI)‐ and 1,5‐naphthylene (NDI)‐diisocyanates polyaddition reactions. These reactions being accompanied by CO2 evolution finally give polyamides. These syntheses w...

Ausführliche Beschreibung

Gespeichert in:
Bibliographische Detailangaben
Veröffentlicht in:Die Angewandte makromolekulare Chemie 1976-02, Vol.50 (1), p.15-20
Hauptverfasser: Simionescu, C., Comaniţă, E., Tutoveanu, M., Vâţă, M.
Format: Artikel
Sprache:eng
Online-Zugang:Volltext
Tags: Tag hinzufügen
Keine Tags, Fügen Sie den ersten Tag hinzu!
Beschreibung
Zusammenfassung:o‐ and p‐Phenylenedioxydiacetic acid (o‐, p‐PhDDA) undergo in presence of 1,6‐hexamethylene (HMDI)‐,2,4‐toluylene (TDI)‐,4,4′‐dibenzyl (DBDI)‐ and 1,5‐naphthylene (NDI)‐diisocyanates polyaddition reactions. These reactions being accompanied by CO2 evolution finally give polyamides. These syntheses were carried out based on preliminary studies regarding the reactivity of o‐ and p‐PhDDA with aromatic isocyanates. When o‐ and p‐PhDDA acids react with aromatic isocyanates N,N′.‐disubstituted diamides are formed. Both reaction partners show bands in their IR‐spectra characteristic to VCO and VNH. The intrinsic viscosities of some polymers were measured and thermogravimetric curves were obtained. Die o‐ und p‐Phenylendioxydiessigsäuren (o‐, p‐PhDDA) geben mit 1,6‐Hexamethylen(HMDI)‐, 2,4‐Toluylen(TDI)‐, 4,4′‐Dibenzyl(DBDI)‐ und 1,5‐Naphthylen(NDI)‐diisocyanaten Polyadditionsreaktionen, wobei sie unter Abgabe von CO2 schließlich Polyamide bilden. Diese Synthesen wurden auf Grund vorausgehender Untersuchungen der Reaktivität von o‐ und p‐PhDDA mit Arylisocyanaten ausgeführt, wobei sich N,N′‐disubstituierte Diamide bildeten. Beide Produkte weisen im IR‐Spektrum die charakteristischen VCO‐und VNH‐ Vibrationsbanden auf. Für die Polymeren wurden die Grenzviskositätszahlen bestimmt und die Thermogramme aufgenommen.
ISSN:0003-3146
1522-9505
DOI:10.1002/apmc.1976.050500103