An Electron Diffraction Study on Whole Granules of Lintnerized Potato Starch
Potato starch granules which had been lintnerized for 10 d in 2.2 N HCL at 35°C, embedded in Nanoplast and cross sectioned with a low angle diamond knife having an angle of 33.7° have been studied by electron diffraction. The sections were apparently defect free. When they were surveyed under frozen...
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Veröffentlicht in: | Die Stärke 1990, Vol.42 (10), p.377-379 |
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Hauptverfasser: | , , |
Format: | Artikel |
Sprache: | eng |
Schlagworte: | |
Online-Zugang: | Volltext |
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Zusammenfassung: | Potato starch granules which had been lintnerized for 10 d in 2.2 N HCL at 35°C, embedded in Nanoplast and cross sectioned with a low angle diamond knife having an angle of 33.7° have been studied by electron diffraction. The sections were apparently defect free. When they were surveyed under frozen hydrated conditions by transmission electron microscopy in diffraction mode, they gave electron diffractograms typical of B starch. Central sections gave fiber diagrams, whereas noncentral or tangential sections gave strongly arced or even continuous ring diagrams. This technique, if it can be extended to other starch systems, will enable more detailed studies to be made of the crystalline ultrastructure of starch and the organization of the amylose fragments within the starch granule.
Eine Elektronen‐Beugungsuntersuchung an Ganzkörnern von lintnerisierter Kartoffelstärke.
22 Tage in 2,2‐N HCl bei 35°C lintnerisierte Kartoffelstärkekörner, eingebettet in Nanoplast und quer geschnitten mit einem Diamantmesser mit einem Winkel von 33,7°, wurden mittels Elektronenbeugung untersucht. Die Schnitte waren offensichtlich einwandfrei. Wenn sie unter gefrorenen hydratisierten Bedingungen mittels Durchlicht‐Elektronenmikroskopie betrachtet wurden, ergaben sie die für B‐Stärke typischen Elektronenbeugungs‐Diagramme. Zentrische Schnitte zeigten Faserdiagramme, wogegen nicht‐zentrische oder tangentiale Schnitte stark gebogene oder auch kontinuierliche Ringdiagramme ergaben. Wenn dieses Verfahren auf andere Stärkesysteme übertragen werden kann, wird es detaillierte Studien der kristallinen Ultrastruktur der Stärke und der Organisation der Amylosefragmente innerhalb des Stärkekorns ermöglichen. |
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ISSN: | 0038-9056 1521-379X |
DOI: | 10.1002/star.19900421003 |