METHOD FOR OBTAINING PROTEINS FROM A NATURAL MIXTURE OF SUBSTANCES FROM SOY OR FROM SOY MILK

Ein Verfahren zur Gewinnung von Proteinen (17) aus Sojamilch (12), umfassend i. Bereitstellen von Sojamilch (12) ii. Einengen (21) von Sojamilch (12) unter Erhöhung des Trockensubstanzgehalts; iii. Zugabe eines wasserlöslichen organischen Lösungsmittels (15) zur Sojamilch nach Schritt ii. unter Ausb...

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Hauptverfasser: HRUSCHKA, Steffen, ULLMANN, Detlef, KROHN, Sabine, PECORONI, Stefan, SPEISER, Ines
Format: Patent
Sprache:eng ; fre ; ger
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ULLMANN, Detlef
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description Ein Verfahren zur Gewinnung von Proteinen (17) aus Sojamilch (12), umfassend i. Bereitstellen von Sojamilch (12) ii. Einengen (21) von Sojamilch (12) unter Erhöhung des Trockensubstanzgehalts; iii. Zugabe eines wasserlöslichen organischen Lösungsmittels (15) zur Sojamilch nach Schritt ii. unter Ausbildung einer organisch-wässrigen Suspension derart, dass durch die Zugabe des organischen Lösungsmittels eine Verschiebung des Löslichkeitsgleichgewichtes stattfindet und eine Verdrängungsextraktion (22) erfolgt, wobei das Volumen an zugegebenem organischen Lösungsmittel (15) in Schritt iii so gewählt ist, dass der Gehalt des organischen Lösungsmittels der organisch-wässrigen Suspension nach Schritt iii zumindest 15 Vol. % beträgt, iv. Einstellen (13) der Suspension auf einen pH-Wert von weniger als pH=7, unter Ausbildung zumindest einer Proteinphase (17); und v. Abtrennen (16) der Proteinphase (17) mit einem Restölgehalt von unter 5 Gew.%, bezogen auf den Trockensubstanzgehalt der Proteinphase (17), aus der Suspension. sowie ein Verfahren zur Gewinnung von Proteinen (17) aus einem nativen Stoffgemenge aus Soja (1). A method for obtaining proteins (17) from soy milk (12), comprising i. provision of soy milk (12); ii. concentration (21) of soy milk (12) to increase the dry matter content; iii. addition of a water-soluble organic solvent (15) to the soy milk after step ii to form an organic/aqueous suspension such that the solubility equilibrium is shifted owing to the addition of the organic solvent and displacement extraction (22) is effected, wherein the volume of organic solvent (15) added in step iii is chosen such that the content of organic solvent of the organic/aqeuous suspension is at least 15% by volume after step iii; iv. adjustment (13) of the suspension to a pH of less than pH=7 to form at least one protein phase (17); and v. removal (16) of the protein phase (17) having a residual oil content of below 5% by weight, based on the dry matter content of the protein phase (17), from the suspension; and also a method for obtaining proteins (17) from a natural mixture of substances from soy (1). La présente invention concerne un procédé d'obtention de protéines (17) à partir de lait de soja (12), comprenant i. la fourniture de lait de soja (12) ; ii. la concentration (21) du lait de soja (12) pour augmenter la teneur en matière sèche ; iii. l'ajout d'un solvant organique hydrosoluble (15) au lait de soja après l'étape ii pour former une suspension organiqu
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Bereitstellen von Sojamilch (12) ii. Einengen (21) von Sojamilch (12) unter Erhöhung des Trockensubstanzgehalts; iii. Zugabe eines wasserlöslichen organischen Lösungsmittels (15) zur Sojamilch nach Schritt ii. unter Ausbildung einer organisch-wässrigen Suspension derart, dass durch die Zugabe des organischen Lösungsmittels eine Verschiebung des Löslichkeitsgleichgewichtes stattfindet und eine Verdrängungsextraktion (22) erfolgt, wobei das Volumen an zugegebenem organischen Lösungsmittel (15) in Schritt iii so gewählt ist, dass der Gehalt des organischen Lösungsmittels der organisch-wässrigen Suspension nach Schritt iii zumindest 15 Vol. % beträgt, iv. Einstellen (13) der Suspension auf einen pH-Wert von weniger als pH=7, unter Ausbildung zumindest einer Proteinphase (17); und v. Abtrennen (16) der Proteinphase (17) mit einem Restölgehalt von unter 5 Gew.%, bezogen auf den Trockensubstanzgehalt der Proteinphase (17), aus der Suspension. sowie ein Verfahren zur Gewinnung von Proteinen (17) aus einem nativen Stoffgemenge aus Soja (1). A method for obtaining proteins (17) from soy milk (12), comprising i. provision of soy milk (12); ii. concentration (21) of soy milk (12) to increase the dry matter content; iii. addition of a water-soluble organic solvent (15) to the soy milk after step ii to form an organic/aqueous suspension such that the solubility equilibrium is shifted owing to the addition of the organic solvent and displacement extraction (22) is effected, wherein the volume of organic solvent (15) added in step iii is chosen such that the content of organic solvent of the organic/aqeuous suspension is at least 15% by volume after step iii; iv. adjustment (13) of the suspension to a pH of less than pH=7 to form at least one protein phase (17); and v. removal (16) of the protein phase (17) having a residual oil content of below 5% by weight, based on the dry matter content of the protein phase (17), from the suspension; and also a method for obtaining proteins (17) from a natural mixture of substances from soy (1). La présente invention concerne un procédé d'obtention de protéines (17) à partir de lait de soja (12), comprenant i. la fourniture de lait de soja (12) ; ii. la concentration (21) du lait de soja (12) pour augmenter la teneur en matière sèche ; iii. l'ajout d'un solvant organique hydrosoluble (15) au lait de soja après l'étape ii pour former une suspension organique/aqueuse de sorte que l'équilibre de solubilité est décalé du fait de l'ajout du solvant organique et une extraction de déplacement (22) est effectuée, le volume de solvant organique (15) ajouté à l'étape iii étant choisi de sorte que la teneur en solvant organique de la suspension organique/aqueuse est d'au moins 15 % en volume après l'étape iii ; iv. ajustement (13) de la suspension à un pH inférieur à pH = 7 pour former au moins une phase protéique (17) ; et v. élimination (16) de la phase protéique (17) ayant une teneur en huile résiduelle inférieure à 5 % en poids, sur la base de la teneur en matière sèche de la phase protéique (17), de la suspension ; ainsi qu'un procédé d'obtention de protéines (17) à partir d'un mélange naturel de substances de soja (1).</description><language>eng ; fre ; ger</language><subject>DAIRY PRODUCTS, e.g. MILK, BUTTER, CHEESE ; FOODS OR FOODSTUFFS ; FOODS, FOODSTUFFS, OR NON-ALCOHOLIC BEVERAGES, NOT COVERED BYSUBCLASSES A23B - A23J ; HUMAN NECESSITIES ; MAKING THEREOF ; MILK OR CHEESE SUBSTITUTES ; PHOSPHATIDE COMPOSITIONS FOR FOODSTUFFS ; PRESERVATION OF FOODS OR FOODSTUFFS, IN GENERAL ; PROTEIN COMPOSITIONS FOR FOODSTUFFS ; THEIR PREPARATION OR TREATMENT, e.g. COOKING, MODIFICATION OFNUTRITIVE QUALITIES, PHYSICAL TREATMENT ; THEIR TREATMENT, NOT COVERED BY OTHER CLASSES ; WORKING-UP PROTEINS FOR FOODSTUFFS</subject><creationdate>2021</creationdate><oa>free_for_read</oa><woscitedreferencessubscribed>false</woscitedreferencessubscribed></display><links><openurl>$$Topenurl_article</openurl><openurlfulltext>$$Topenurlfull_article</openurlfulltext><thumbnail>$$Tsyndetics_thumb_exl</thumbnail><linktohtml>$$Uhttps://worldwide.espacenet.com/publicationDetails/biblio?FT=D&amp;date=20211125&amp;DB=EPODOC&amp;CC=WO&amp;NR=2021234026A1$$EHTML$$P50$$Gepo$$Hfree_for_read</linktohtml><link.rule.ids>230,308,780,885,25564,76547</link.rule.ids><linktorsrc>$$Uhttps://worldwide.espacenet.com/publicationDetails/biblio?FT=D&amp;date=20211125&amp;DB=EPODOC&amp;CC=WO&amp;NR=2021234026A1$$EView_record_in_European_Patent_Office$$FView_record_in_$$GEuropean_Patent_Office$$Hfree_for_read</linktorsrc></links><search><creatorcontrib>HRUSCHKA, Steffen</creatorcontrib><creatorcontrib>ULLMANN, Detlef</creatorcontrib><creatorcontrib>KROHN, Sabine</creatorcontrib><creatorcontrib>PECORONI, Stefan</creatorcontrib><creatorcontrib>SPEISER, Ines</creatorcontrib><title>METHOD FOR OBTAINING PROTEINS FROM A NATURAL MIXTURE OF SUBSTANCES FROM SOY OR FROM SOY MILK</title><description>Ein Verfahren zur Gewinnung von Proteinen (17) aus Sojamilch (12), umfassend i. Bereitstellen von Sojamilch (12) ii. Einengen (21) von Sojamilch (12) unter Erhöhung des Trockensubstanzgehalts; iii. Zugabe eines wasserlöslichen organischen Lösungsmittels (15) zur Sojamilch nach Schritt ii. unter Ausbildung einer organisch-wässrigen Suspension derart, dass durch die Zugabe des organischen Lösungsmittels eine Verschiebung des Löslichkeitsgleichgewichtes stattfindet und eine Verdrängungsextraktion (22) erfolgt, wobei das Volumen an zugegebenem organischen Lösungsmittel (15) in Schritt iii so gewählt ist, dass der Gehalt des organischen Lösungsmittels der organisch-wässrigen Suspension nach Schritt iii zumindest 15 Vol. % beträgt, iv. Einstellen (13) der Suspension auf einen pH-Wert von weniger als pH=7, unter Ausbildung zumindest einer Proteinphase (17); und v. Abtrennen (16) der Proteinphase (17) mit einem Restölgehalt von unter 5 Gew.%, bezogen auf den Trockensubstanzgehalt der Proteinphase (17), aus der Suspension. sowie ein Verfahren zur Gewinnung von Proteinen (17) aus einem nativen Stoffgemenge aus Soja (1). A method for obtaining proteins (17) from soy milk (12), comprising i. provision of soy milk (12); ii. concentration (21) of soy milk (12) to increase the dry matter content; iii. addition of a water-soluble organic solvent (15) to the soy milk after step ii to form an organic/aqueous suspension such that the solubility equilibrium is shifted owing to the addition of the organic solvent and displacement extraction (22) is effected, wherein the volume of organic solvent (15) added in step iii is chosen such that the content of organic solvent of the organic/aqeuous suspension is at least 15% by volume after step iii; iv. adjustment (13) of the suspension to a pH of less than pH=7 to form at least one protein phase (17); and v. removal (16) of the protein phase (17) having a residual oil content of below 5% by weight, based on the dry matter content of the protein phase (17), from the suspension; and also a method for obtaining proteins (17) from a natural mixture of substances from soy (1). La présente invention concerne un procédé d'obtention de protéines (17) à partir de lait de soja (12), comprenant i. la fourniture de lait de soja (12) ; ii. la concentration (21) du lait de soja (12) pour augmenter la teneur en matière sèche ; iii. l'ajout d'un solvant organique hydrosoluble (15) au lait de soja après l'étape ii pour former une suspension organique/aqueuse de sorte que l'équilibre de solubilité est décalé du fait de l'ajout du solvant organique et une extraction de déplacement (22) est effectuée, le volume de solvant organique (15) ajouté à l'étape iii étant choisi de sorte que la teneur en solvant organique de la suspension organique/aqueuse est d'au moins 15 % en volume après l'étape iii ; iv. ajustement (13) de la suspension à un pH inférieur à pH = 7 pour former au moins une phase protéique (17) ; et v. élimination (16) de la phase protéique (17) ayant une teneur en huile résiduelle inférieure à 5 % en poids, sur la base de la teneur en matière sèche de la phase protéique (17), de la suspension ; ainsi qu'un procédé d'obtention de protéines (17) à partir d'un mélange naturel de substances de soja (1).</description><subject>DAIRY PRODUCTS, e.g. MILK, BUTTER, CHEESE</subject><subject>FOODS OR FOODSTUFFS</subject><subject>FOODS, FOODSTUFFS, OR NON-ALCOHOLIC BEVERAGES, NOT COVERED BYSUBCLASSES A23B - A23J</subject><subject>HUMAN NECESSITIES</subject><subject>MAKING THEREOF</subject><subject>MILK OR CHEESE SUBSTITUTES</subject><subject>PHOSPHATIDE COMPOSITIONS FOR FOODSTUFFS</subject><subject>PRESERVATION OF FOODS OR FOODSTUFFS, IN GENERAL</subject><subject>PROTEIN COMPOSITIONS FOR FOODSTUFFS</subject><subject>THEIR PREPARATION OR TREATMENT, e.g. COOKING, MODIFICATION OFNUTRITIVE QUALITIES, PHYSICAL TREATMENT</subject><subject>THEIR TREATMENT, NOT COVERED BY OTHER CLASSES</subject><subject>WORKING-UP PROTEINS FOR FOODSTUFFS</subject><fulltext>true</fulltext><rsrctype>patent</rsrctype><creationdate>2021</creationdate><recordtype>patent</recordtype><sourceid>EVB</sourceid><recordid>eNrjZIjxdQ3x8HdRcPMPUvB3CnH09PP0c1cICPIPcfX0C1ZwC_L3VXBU8HMMCQ1y9FHw9YwAMlwV_N0UgkOdgkMc_ZxdoYqC_SMVgGbA2b6ePt48DKxpiTnFqbxQmptB2c01xNlDN7UgPz61uCAxOTUvtSQ-3N_IwMjQyNjEwMjM0dCYOFUAf44zLA</recordid><startdate>20211125</startdate><enddate>20211125</enddate><creator>HRUSCHKA, Steffen</creator><creator>ULLMANN, Detlef</creator><creator>KROHN, Sabine</creator><creator>PECORONI, Stefan</creator><creator>SPEISER, Ines</creator><scope>EVB</scope></search><sort><creationdate>20211125</creationdate><title>METHOD FOR OBTAINING PROTEINS FROM A NATURAL MIXTURE OF SUBSTANCES FROM SOY OR FROM SOY MILK</title><author>HRUSCHKA, Steffen ; ULLMANN, Detlef ; KROHN, Sabine ; PECORONI, Stefan ; SPEISER, Ines</author></sort><facets><frbrtype>5</frbrtype><frbrgroupid>cdi_FETCH-epo_espacenet_WO2021234026A13</frbrgroupid><rsrctype>patents</rsrctype><prefilter>patents</prefilter><language>eng ; fre ; ger</language><creationdate>2021</creationdate><topic>DAIRY PRODUCTS, e.g. MILK, BUTTER, CHEESE</topic><topic>FOODS OR FOODSTUFFS</topic><topic>FOODS, FOODSTUFFS, OR NON-ALCOHOLIC BEVERAGES, NOT COVERED BYSUBCLASSES A23B - A23J</topic><topic>HUMAN NECESSITIES</topic><topic>MAKING THEREOF</topic><topic>MILK OR CHEESE SUBSTITUTES</topic><topic>PHOSPHATIDE COMPOSITIONS FOR FOODSTUFFS</topic><topic>PRESERVATION OF FOODS OR FOODSTUFFS, IN GENERAL</topic><topic>PROTEIN COMPOSITIONS FOR FOODSTUFFS</topic><topic>THEIR PREPARATION OR TREATMENT, e.g. COOKING, MODIFICATION OFNUTRITIVE QUALITIES, PHYSICAL TREATMENT</topic><topic>THEIR TREATMENT, NOT COVERED BY OTHER CLASSES</topic><topic>WORKING-UP PROTEINS FOR FOODSTUFFS</topic><toplevel>online_resources</toplevel><creatorcontrib>HRUSCHKA, Steffen</creatorcontrib><creatorcontrib>ULLMANN, Detlef</creatorcontrib><creatorcontrib>KROHN, Sabine</creatorcontrib><creatorcontrib>PECORONI, Stefan</creatorcontrib><creatorcontrib>SPEISER, Ines</creatorcontrib><collection>esp@cenet</collection></facets><delivery><delcategory>Remote Search Resource</delcategory><fulltext>fulltext_linktorsrc</fulltext></delivery><addata><au>HRUSCHKA, Steffen</au><au>ULLMANN, Detlef</au><au>KROHN, Sabine</au><au>PECORONI, Stefan</au><au>SPEISER, Ines</au><format>patent</format><genre>patent</genre><ristype>GEN</ristype><title>METHOD FOR OBTAINING PROTEINS FROM A NATURAL MIXTURE OF SUBSTANCES FROM SOY OR FROM SOY MILK</title><date>2021-11-25</date><risdate>2021</risdate><abstract>Ein Verfahren zur Gewinnung von Proteinen (17) aus Sojamilch (12), umfassend i. Bereitstellen von Sojamilch (12) ii. Einengen (21) von Sojamilch (12) unter Erhöhung des Trockensubstanzgehalts; iii. Zugabe eines wasserlöslichen organischen Lösungsmittels (15) zur Sojamilch nach Schritt ii. unter Ausbildung einer organisch-wässrigen Suspension derart, dass durch die Zugabe des organischen Lösungsmittels eine Verschiebung des Löslichkeitsgleichgewichtes stattfindet und eine Verdrängungsextraktion (22) erfolgt, wobei das Volumen an zugegebenem organischen Lösungsmittel (15) in Schritt iii so gewählt ist, dass der Gehalt des organischen Lösungsmittels der organisch-wässrigen Suspension nach Schritt iii zumindest 15 Vol. % beträgt, iv. Einstellen (13) der Suspension auf einen pH-Wert von weniger als pH=7, unter Ausbildung zumindest einer Proteinphase (17); und v. Abtrennen (16) der Proteinphase (17) mit einem Restölgehalt von unter 5 Gew.%, bezogen auf den Trockensubstanzgehalt der Proteinphase (17), aus der Suspension. sowie ein Verfahren zur Gewinnung von Proteinen (17) aus einem nativen Stoffgemenge aus Soja (1). A method for obtaining proteins (17) from soy milk (12), comprising i. provision of soy milk (12); ii. concentration (21) of soy milk (12) to increase the dry matter content; iii. addition of a water-soluble organic solvent (15) to the soy milk after step ii to form an organic/aqueous suspension such that the solubility equilibrium is shifted owing to the addition of the organic solvent and displacement extraction (22) is effected, wherein the volume of organic solvent (15) added in step iii is chosen such that the content of organic solvent of the organic/aqeuous suspension is at least 15% by volume after step iii; iv. adjustment (13) of the suspension to a pH of less than pH=7 to form at least one protein phase (17); and v. removal (16) of the protein phase (17) having a residual oil content of below 5% by weight, based on the dry matter content of the protein phase (17), from the suspension; and also a method for obtaining proteins (17) from a natural mixture of substances from soy (1). La présente invention concerne un procédé d'obtention de protéines (17) à partir de lait de soja (12), comprenant i. la fourniture de lait de soja (12) ; ii. la concentration (21) du lait de soja (12) pour augmenter la teneur en matière sèche ; iii. l'ajout d'un solvant organique hydrosoluble (15) au lait de soja après l'étape ii pour former une suspension organique/aqueuse de sorte que l'équilibre de solubilité est décalé du fait de l'ajout du solvant organique et une extraction de déplacement (22) est effectuée, le volume de solvant organique (15) ajouté à l'étape iii étant choisi de sorte que la teneur en solvant organique de la suspension organique/aqueuse est d'au moins 15 % en volume après l'étape iii ; iv. ajustement (13) de la suspension à un pH inférieur à pH = 7 pour former au moins une phase protéique (17) ; et v. élimination (16) de la phase protéique (17) ayant une teneur en huile résiduelle inférieure à 5 % en poids, sur la base de la teneur en matière sèche de la phase protéique (17), de la suspension ; ainsi qu'un procédé d'obtention de protéines (17) à partir d'un mélange naturel de substances de soja (1).</abstract><oa>free_for_read</oa></addata></record>
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