CENTRIFUGAL PUMP FOR HEAT-SENSITIVE FLUID FOOD PRODUCTS AND IMPELLER FOR A CENTRIFUGAL PUMP OF THIS TYPE
Die Erfindung betrifft eine Zentrifugalpumpe (54) zur Förderung hitzeempfindlicher flüssiger Nahrungsmittelprodukte (P), wie Molkenproteinkonzentrate, Babynahrung, flüssige Babynahrungskonzentrate, nahrhafte Getränke oder Käsereimilch, mit den weiteren Merkmalen des Oberbegriffs des Anspruchs 1. Es...
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Format: | Patent |
Sprache: | eng ; fre ; ger |
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creator | BUSS, Helmut TACKE, Ludger SCHWENZOW, Uwe LÜTKEBRUNS, Günter GEHLING, Jürgen TASLER, Franz |
description | Die Erfindung betrifft eine Zentrifugalpumpe (54) zur Förderung hitzeempfindlicher flüssiger Nahrungsmittelprodukte (P), wie Molkenproteinkonzentrate, Babynahrung, flüssige Babynahrungskonzentrate, nahrhafte Getränke oder Käsereimilch, mit den weiteren Merkmalen des Oberbegriffs des Anspruchs 1. Es ist Aufgabe der vorliegenden Erfindung, eine Zentrifugalpumpe zu schaffen, die bei der Förderung von hitzeempfindlichen flüssigen Nahrungsmittelprodukten, insbesondere bei deren Abförderung aus einem Infusorbehälter zur direkten Erhitzung des flüssigen Nahrungsmittelprodukts mit Wasserdampf, die Neigung zu Produkt-Fouling vermindert und so gegenüber einer hydraulisch optimierten Zentrifugalpumpe nach dem Stand der Technik eine deutlich verlängerte Standzeit aufweist. Dies wird dadurch erreicht, * dass der hintere und/oder der vordere Laufradspalt (s1, s2) gegenüber jeweils einem diesbezüglichen minimalen hinteren und vorderen Laufradspalt (s1*, s2*), der die mechanische Funktionsfähigkeit der Zentrifugalpumpe (54) sicherstellt, durch Reduzierung der Breite des Laufrades (100) im Bereich des vorderen und des hinteren Laufradspaltes (s1, s2) bis zu einem Mehrfachen vergrößert sind/ist und * dass wenigstens der Gehäusedeckel (8) mit einem von einem Kühlmittel durchströmbaren Kühlmittelraum (8.1, 10.1) versehen ist
The invention relates to a centrifugal pump (54) for conveying heat-sensitive fluid food products (P), such as whey protein concentrates, baby food, fluid baby food concentrates, nutritious drinks or cheesemaking milk, having the further characteristics of the general terms of claim 1. The object of the invention is to create a centrifugal pump, which reduces the tendency for product fouling in the conveying of heat-sensitive fluid food products, in particular in the conveying thereof out of an infuser container for directly heating the fluid food product with water vapour, and which thereby has a significantly extended service life in relation to a hydraulically optimised centrifugal pump according to the state of the art. This is achieved in that the rear and/or front impeller gap (s1, s2) is/are increased up to many times over, in relation to a respective related minimal rear and front impeller gap (s1*, s2*) that ensures the mechanical functionality of the centrifugal pump (54), via a reduction in the width of the impeller (100) in the region of the front and the rear impeller gap (s1, s2); and in that at least the housing cover (8) is provided with a |
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The invention relates to a centrifugal pump (54) for conveying heat-sensitive fluid food products (P), such as whey protein concentrates, baby food, fluid baby food concentrates, nutritious drinks or cheesemaking milk, having the further characteristics of the general terms of claim 1. The object of the invention is to create a centrifugal pump, which reduces the tendency for product fouling in the conveying of heat-sensitive fluid food products, in particular in the conveying thereof out of an infuser container for directly heating the fluid food product with water vapour, and which thereby has a significantly extended service life in relation to a hydraulically optimised centrifugal pump according to the state of the art. This is achieved in that the rear and/or front impeller gap (s1, s2) is/are increased up to many times over, in relation to a respective related minimal rear and front impeller gap (s1*, s2*) that ensures the mechanical functionality of the centrifugal pump (54), via a reduction in the width of the impeller (100) in the region of the front and the rear impeller gap (s1, s2); and in that at least the housing cover (8) is provided with a coolant chamber (8.1, 10.1) through which a coolant can flow.
L'invention concerne une pompe centrifuge (54) pour refouler des produits alimentaires (P) liquides sensibles à la chaleur, tels que des concentrés de protéines de lait, des aliments pour nourrissons, des concentrés d'aliments pour nourrissons, des boissons nutritives ou du lait caillé, ladite pompe présentant les caractéristiques supplémentaires du préambule de la revendication 1. L'invention vise à mettre au point une pompe centrifuge qui permet lors du refoulement de produits alimentaires liquides sensibles à la chaleur, en particulier lors de leur évacuation hors d'un récipient d'infusion pour chauffer directement le produit alimentaire liquide avec de la vapeur d'eau, de réduire la propension à la formation de dépôts du produit et de présenter une durée de vie nettement prolongée comparativement à une pompe centrifuge à optimisation hydraulique selon l'état de la technique. A cet effet, la fente arrière et/ou la fente avant de rotor (s1, s2) sont augmentées d'une valeur allant jusqu'à un multiple, par réduction de la largeur du rotor (100) dans la zone de la fente avant et de la fente arrière du rotor (s1, s2), par rapport dans chaque cas à une fente arrière et une fente avant (s1*, s2*) minimales de rotor correspondantes qui garantissent l'aptitude au fonctionnement mécanique de la pompe centrifuge (54), et le au moins un couvercle de carter (8) est muni d'un espace pour agent réfrigérant (8.1, 10.1) pouvant être parcouru par un agent réfrigérant. Des dispositifs auxiliaires peuvent également être présents.</description><language>eng ; fre ; ger</language><subject>BLASTING ; HEATING ; LIGHTING ; MECHANICAL ENGINEERING ; NON-POSITIVE DISPLACEMENT PUMPS ; POSITIVE DISPLACEMENT MACHINES FOR LIQUIDS ; PUMPS FOR LIQUIDS OR ELASTIC FLUIDS ; WEAPONS</subject><creationdate>2017</creationdate><oa>free_for_read</oa><woscitedreferencessubscribed>false</woscitedreferencessubscribed></display><links><openurl>$$Topenurl_article</openurl><openurlfulltext>$$Topenurlfull_article</openurlfulltext><thumbnail>$$Tsyndetics_thumb_exl</thumbnail><linktohtml>$$Uhttps://worldwide.espacenet.com/publicationDetails/biblio?FT=D&date=20171207&DB=EPODOC&CC=WO&NR=2017207092A1$$EHTML$$P50$$Gepo$$Hfree_for_read</linktohtml><link.rule.ids>230,308,780,885,25564,76547</link.rule.ids><linktorsrc>$$Uhttps://worldwide.espacenet.com/publicationDetails/biblio?FT=D&date=20171207&DB=EPODOC&CC=WO&NR=2017207092A1$$EView_record_in_European_Patent_Office$$FView_record_in_$$GEuropean_Patent_Office$$Hfree_for_read</linktorsrc></links><search><creatorcontrib>BUSS, Helmut</creatorcontrib><creatorcontrib>TACKE, Ludger</creatorcontrib><creatorcontrib>SCHWENZOW, Uwe</creatorcontrib><creatorcontrib>LÜTKEBRUNS, Günter</creatorcontrib><creatorcontrib>GEHLING, Jürgen</creatorcontrib><creatorcontrib>TASLER, Franz</creatorcontrib><title>CENTRIFUGAL PUMP FOR HEAT-SENSITIVE FLUID FOOD PRODUCTS AND IMPELLER FOR A CENTRIFUGAL PUMP OF THIS TYPE</title><description>Die Erfindung betrifft eine Zentrifugalpumpe (54) zur Förderung hitzeempfindlicher flüssiger Nahrungsmittelprodukte (P), wie Molkenproteinkonzentrate, Babynahrung, flüssige Babynahrungskonzentrate, nahrhafte Getränke oder Käsereimilch, mit den weiteren Merkmalen des Oberbegriffs des Anspruchs 1. Es ist Aufgabe der vorliegenden Erfindung, eine Zentrifugalpumpe zu schaffen, die bei der Förderung von hitzeempfindlichen flüssigen Nahrungsmittelprodukten, insbesondere bei deren Abförderung aus einem Infusorbehälter zur direkten Erhitzung des flüssigen Nahrungsmittelprodukts mit Wasserdampf, die Neigung zu Produkt-Fouling vermindert und so gegenüber einer hydraulisch optimierten Zentrifugalpumpe nach dem Stand der Technik eine deutlich verlängerte Standzeit aufweist. Dies wird dadurch erreicht, * dass der hintere und/oder der vordere Laufradspalt (s1, s2) gegenüber jeweils einem diesbezüglichen minimalen hinteren und vorderen Laufradspalt (s1*, s2*), der die mechanische Funktionsfähigkeit der Zentrifugalpumpe (54) sicherstellt, durch Reduzierung der Breite des Laufrades (100) im Bereich des vorderen und des hinteren Laufradspaltes (s1, s2) bis zu einem Mehrfachen vergrößert sind/ist und * dass wenigstens der Gehäusedeckel (8) mit einem von einem Kühlmittel durchströmbaren Kühlmittelraum (8.1, 10.1) versehen ist
The invention relates to a centrifugal pump (54) for conveying heat-sensitive fluid food products (P), such as whey protein concentrates, baby food, fluid baby food concentrates, nutritious drinks or cheesemaking milk, having the further characteristics of the general terms of claim 1. The object of the invention is to create a centrifugal pump, which reduces the tendency for product fouling in the conveying of heat-sensitive fluid food products, in particular in the conveying thereof out of an infuser container for directly heating the fluid food product with water vapour, and which thereby has a significantly extended service life in relation to a hydraulically optimised centrifugal pump according to the state of the art. This is achieved in that the rear and/or front impeller gap (s1, s2) is/are increased up to many times over, in relation to a respective related minimal rear and front impeller gap (s1*, s2*) that ensures the mechanical functionality of the centrifugal pump (54), via a reduction in the width of the impeller (100) in the region of the front and the rear impeller gap (s1, s2); and in that at least the housing cover (8) is provided with a coolant chamber (8.1, 10.1) through which a coolant can flow.
L'invention concerne une pompe centrifuge (54) pour refouler des produits alimentaires (P) liquides sensibles à la chaleur, tels que des concentrés de protéines de lait, des aliments pour nourrissons, des concentrés d'aliments pour nourrissons, des boissons nutritives ou du lait caillé, ladite pompe présentant les caractéristiques supplémentaires du préambule de la revendication 1. L'invention vise à mettre au point une pompe centrifuge qui permet lors du refoulement de produits alimentaires liquides sensibles à la chaleur, en particulier lors de leur évacuation hors d'un récipient d'infusion pour chauffer directement le produit alimentaire liquide avec de la vapeur d'eau, de réduire la propension à la formation de dépôts du produit et de présenter une durée de vie nettement prolongée comparativement à une pompe centrifuge à optimisation hydraulique selon l'état de la technique. A cet effet, la fente arrière et/ou la fente avant de rotor (s1, s2) sont augmentées d'une valeur allant jusqu'à un multiple, par réduction de la largeur du rotor (100) dans la zone de la fente avant et de la fente arrière du rotor (s1, s2), par rapport dans chaque cas à une fente arrière et une fente avant (s1*, s2*) minimales de rotor correspondantes qui garantissent l'aptitude au fonctionnement mécanique de la pompe centrifuge (54), et le au moins un couvercle de carter (8) est muni d'un espace pour agent réfrigérant (8.1, 10.1) pouvant être parcouru par un agent réfrigérant. Des dispositifs auxiliaires peuvent également être présents.</description><subject>BLASTING</subject><subject>HEATING</subject><subject>LIGHTING</subject><subject>MECHANICAL ENGINEERING</subject><subject>NON-POSITIVE DISPLACEMENT PUMPS</subject><subject>POSITIVE DISPLACEMENT MACHINES FOR LIQUIDS</subject><subject>PUMPS FOR LIQUIDS OR ELASTIC FLUIDS</subject><subject>WEAPONS</subject><fulltext>true</fulltext><rsrctype>patent</rsrctype><creationdate>2017</creationdate><recordtype>patent</recordtype><sourceid>EVB</sourceid><recordid>eNqNjLEKwjAURbs4iPoPD5wLaR2KY0heTCBtQvJScSpFIg6ihfr_KOLm4nSHc85dFleBHQWj0oFb8Kn1oFwAjZzKiF00ZHoEZZORb-Ak-OBkEhSBdxJM69FaDJ-Gw8-VU0DaRKCTx3WxuIy3OW--uyq2CknoMk-PIc_TeM73_ByOrmZVU7OG7Wte7f6zXvEuNms</recordid><startdate>20171207</startdate><enddate>20171207</enddate><creator>BUSS, Helmut</creator><creator>TACKE, Ludger</creator><creator>SCHWENZOW, Uwe</creator><creator>LÜTKEBRUNS, Günter</creator><creator>GEHLING, Jürgen</creator><creator>TASLER, Franz</creator><scope>EVB</scope></search><sort><creationdate>20171207</creationdate><title>CENTRIFUGAL PUMP FOR HEAT-SENSITIVE FLUID FOOD PRODUCTS AND IMPELLER FOR A CENTRIFUGAL PUMP OF THIS TYPE</title><author>BUSS, Helmut ; TACKE, Ludger ; SCHWENZOW, Uwe ; LÜTKEBRUNS, Günter ; GEHLING, Jürgen ; TASLER, Franz</author></sort><facets><frbrtype>5</frbrtype><frbrgroupid>cdi_FETCH-epo_espacenet_WO2017207092A13</frbrgroupid><rsrctype>patents</rsrctype><prefilter>patents</prefilter><language>eng ; fre ; ger</language><creationdate>2017</creationdate><topic>BLASTING</topic><topic>HEATING</topic><topic>LIGHTING</topic><topic>MECHANICAL ENGINEERING</topic><topic>NON-POSITIVE DISPLACEMENT PUMPS</topic><topic>POSITIVE DISPLACEMENT MACHINES FOR LIQUIDS</topic><topic>PUMPS FOR LIQUIDS OR ELASTIC FLUIDS</topic><topic>WEAPONS</topic><toplevel>online_resources</toplevel><creatorcontrib>BUSS, Helmut</creatorcontrib><creatorcontrib>TACKE, Ludger</creatorcontrib><creatorcontrib>SCHWENZOW, Uwe</creatorcontrib><creatorcontrib>LÜTKEBRUNS, Günter</creatorcontrib><creatorcontrib>GEHLING, Jürgen</creatorcontrib><creatorcontrib>TASLER, Franz</creatorcontrib><collection>esp@cenet</collection></facets><delivery><delcategory>Remote Search Resource</delcategory><fulltext>fulltext_linktorsrc</fulltext></delivery><addata><au>BUSS, Helmut</au><au>TACKE, Ludger</au><au>SCHWENZOW, Uwe</au><au>LÜTKEBRUNS, Günter</au><au>GEHLING, Jürgen</au><au>TASLER, Franz</au><format>patent</format><genre>patent</genre><ristype>GEN</ristype><title>CENTRIFUGAL PUMP FOR HEAT-SENSITIVE FLUID FOOD PRODUCTS AND IMPELLER FOR A CENTRIFUGAL PUMP OF THIS TYPE</title><date>2017-12-07</date><risdate>2017</risdate><abstract>Die Erfindung betrifft eine Zentrifugalpumpe (54) zur Förderung hitzeempfindlicher flüssiger Nahrungsmittelprodukte (P), wie Molkenproteinkonzentrate, Babynahrung, flüssige Babynahrungskonzentrate, nahrhafte Getränke oder Käsereimilch, mit den weiteren Merkmalen des Oberbegriffs des Anspruchs 1. Es ist Aufgabe der vorliegenden Erfindung, eine Zentrifugalpumpe zu schaffen, die bei der Förderung von hitzeempfindlichen flüssigen Nahrungsmittelprodukten, insbesondere bei deren Abförderung aus einem Infusorbehälter zur direkten Erhitzung des flüssigen Nahrungsmittelprodukts mit Wasserdampf, die Neigung zu Produkt-Fouling vermindert und so gegenüber einer hydraulisch optimierten Zentrifugalpumpe nach dem Stand der Technik eine deutlich verlängerte Standzeit aufweist. Dies wird dadurch erreicht, * dass der hintere und/oder der vordere Laufradspalt (s1, s2) gegenüber jeweils einem diesbezüglichen minimalen hinteren und vorderen Laufradspalt (s1*, s2*), der die mechanische Funktionsfähigkeit der Zentrifugalpumpe (54) sicherstellt, durch Reduzierung der Breite des Laufrades (100) im Bereich des vorderen und des hinteren Laufradspaltes (s1, s2) bis zu einem Mehrfachen vergrößert sind/ist und * dass wenigstens der Gehäusedeckel (8) mit einem von einem Kühlmittel durchströmbaren Kühlmittelraum (8.1, 10.1) versehen ist
The invention relates to a centrifugal pump (54) for conveying heat-sensitive fluid food products (P), such as whey protein concentrates, baby food, fluid baby food concentrates, nutritious drinks or cheesemaking milk, having the further characteristics of the general terms of claim 1. The object of the invention is to create a centrifugal pump, which reduces the tendency for product fouling in the conveying of heat-sensitive fluid food products, in particular in the conveying thereof out of an infuser container for directly heating the fluid food product with water vapour, and which thereby has a significantly extended service life in relation to a hydraulically optimised centrifugal pump according to the state of the art. This is achieved in that the rear and/or front impeller gap (s1, s2) is/are increased up to many times over, in relation to a respective related minimal rear and front impeller gap (s1*, s2*) that ensures the mechanical functionality of the centrifugal pump (54), via a reduction in the width of the impeller (100) in the region of the front and the rear impeller gap (s1, s2); and in that at least the housing cover (8) is provided with a coolant chamber (8.1, 10.1) through which a coolant can flow.
L'invention concerne une pompe centrifuge (54) pour refouler des produits alimentaires (P) liquides sensibles à la chaleur, tels que des concentrés de protéines de lait, des aliments pour nourrissons, des concentrés d'aliments pour nourrissons, des boissons nutritives ou du lait caillé, ladite pompe présentant les caractéristiques supplémentaires du préambule de la revendication 1. L'invention vise à mettre au point une pompe centrifuge qui permet lors du refoulement de produits alimentaires liquides sensibles à la chaleur, en particulier lors de leur évacuation hors d'un récipient d'infusion pour chauffer directement le produit alimentaire liquide avec de la vapeur d'eau, de réduire la propension à la formation de dépôts du produit et de présenter une durée de vie nettement prolongée comparativement à une pompe centrifuge à optimisation hydraulique selon l'état de la technique. A cet effet, la fente arrière et/ou la fente avant de rotor (s1, s2) sont augmentées d'une valeur allant jusqu'à un multiple, par réduction de la largeur du rotor (100) dans la zone de la fente avant et de la fente arrière du rotor (s1, s2), par rapport dans chaque cas à une fente arrière et une fente avant (s1*, s2*) minimales de rotor correspondantes qui garantissent l'aptitude au fonctionnement mécanique de la pompe centrifuge (54), et le au moins un couvercle de carter (8) est muni d'un espace pour agent réfrigérant (8.1, 10.1) pouvant être parcouru par un agent réfrigérant. Des dispositifs auxiliaires peuvent également être présents.</abstract><oa>free_for_read</oa></addata></record> |
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