Synthesis, Characterization and Application of Sucrose Carboxylic Acid Polyesters - A Prototype of Non-Caloric or Surface Active Compounds

Sucrose carboxylic acid polyesters are in dependence of the degree of acylation and fatty acid composition more or less undigestible or emulsifying fat substitutes and functional additives for foods. In this connection the relationships between their molecular parameters and functional properties ar...

Ausführliche Beschreibung

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Bibliographische Detailangaben
Veröffentlicht in:Fett (Weinheim) 1991, Vol.93 (8), p.290-293
Hauptverfasser: Elsner, Angelika, Mieth, G., Engst, W., Aust, L., Leverenz, H.-J.
Format: Artikel
Sprache:eng
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Beschreibung
Zusammenfassung:Sucrose carboxylic acid polyesters are in dependence of the degree of acylation and fatty acid composition more or less undigestible or emulsifying fat substitutes and functional additives for foods. In this connection the relationships between their molecular parameters and functional properties are discussed. New procedures of the solvent‐free synthesis are presented. Furthermore, open biochemical and toxicological problems of pinocytosis and accumulation of intact polyesters in organs and tissue being still under investigations are considered. Synthese, Charakterisierung und Applikation von Saccharose‐Carbonsäure‐Polyestern ‐ Ein Prototyp von nichtkalorischen oder grenzflächenaktiven Verbindungen Saccharose‐Carbonsäure‐Polyester sind in Abhängigkeit von ihrem Acylierungsgrad und ihrer Carbonsäurekomposition mehr oder weniger unverdauliche und/oder grenzflächenaktive Lebensmittelaustausch‐ oder Zusatzstoffe. An ihrem Beispiel wird auf Zusammenhänge zwischen molekularen Zustandsgrößen und funktionellen Eigenschaften in lebensmitteladequaten Testsystemen näher eingegangen, wobei neuartige Prinziplösungen der lösungsmittelfreien Synthese vorgestellt werden sowie offene biochemische und toxikologische Probleme der Persorption und Akkumulation erörtert werden.
ISSN:0931-5985
1521-4133
DOI:10.1002/lipi.19910930805