pH-sensitivity of the swelling of a chitosan-pectin polyelectrolyte complex

This paper deals with a novel polyelectrolyte complex (PEC) of two natural polyelectrolyte ligands, i.e. chitosan (CS) and pectin (PTn). The composition and its effect on the swelling properties of this CS‐PTn PEC were studied. The results reveal that the swelling of the polyelectrolyte complex is c...

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Veröffentlicht in:Die Angewandte makromolekulare Chemie 1997-03, Vol.245 (1), p.63-72
Hauptverfasser: Yao, Kang De, Tu, Haili, Cheng, Fa, Zhang, Jing Wu, Liu, Jing
Format: Artikel
Sprache:eng
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Beschreibung
Zusammenfassung:This paper deals with a novel polyelectrolyte complex (PEC) of two natural polyelectrolyte ligands, i.e. chitosan (CS) and pectin (PTn). The composition and its effect on the swelling properties of this CS‐PTn PEC were studied. The results reveal that the swelling of the polyelectrolyte complex is connected with its composition and is also affected by the degree of deacetylation of CS and the methoxy degree of PTn. Ein neuartiger Polyelektrolyt‐Komplex (PEC) wurde aus den beiden natürlich vorkommenden Polyelektrolytliganden Chitosan (CS) and Pektin (PTn) hergestellt. Die PEC‐Zusammensetzung sowie deren Einfluß auf das Quellungsverhalten der PEC wurden untersucht. Die Ergebnisse zeigen, daß die Quellungseigenschaften des Polyelektrolyt‐Komplexes von dessen Zusamensetzung sowie von dem Deacetylierungsgrad von CS und dem Methoxylierungsgrad von PTn abhängen.
ISSN:0003-3146
1522-9505
DOI:10.1002/apmc.1997.052450106